Sarmale

Sarmale

A sarmale egy hagyományos román étel, amelyet töltött káposztának lehet lefordítani. Ez az étel számos változatban megtalálható a balkáni régióban és más közép- és kelet-európai országokban is, de a román változat a legismertebb.

A sarmale elkészítéséhez a következőkre lesz szükség:

  • Kis savanyú káposztafejek
  • Marhahús (vagy vegyesen sertés- és marhahús)
  • Rizs
  • Hagyma
  • Fűszerek és ízesítők, például só, bors, füstölt paprika, babérlevél, kömény stb.
  • Paradicsompüré vagy paradicsomszósz
  • Növényi olaj vagy zsír

 

Hozzávalók:

  • 500 g darált sertéshús
  • 200 g rizs
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 nagy savanyú káposztafej
  • 200 g szalonna
  • 2-3 evőkanál paradicsomlé
  • Friss petrezselyem apróra vágva a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a rizst hideg víz alatt, majd főzzük meg sós vízben, amíg megpuhul, de még roppanós marad. Szűrjük le, és hagyjuk félre hűlni.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a darált sertéshúst, a finomra aprított vöröshagymát, a paradicsompürét, az őrölt köményt, sót és borsot ízlés szerint. Adjuk hozzá a főtt rizst, és alaposan keverjük össze, hogy egyenletesen eloszlanak az ízek.
  3. Vegyünk elő egy nagy fazekat, és béleljük ki vastag szeletekre vágott szalonnával az alját. Ezután készítsünk kis gömböket a húsos-rizses keverékből, és göngyöljük be őket a savanyú káposzta levelei közé.
  4. Rendezzük a sarmale-göngyölekeket a fazékba, szorosan egymás mellé. Amikor a fazék megtelik, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje őket, majd tegyük rá a fazékra egy tányért, hogy ne tudjanak feljönni a vízfelszínre.
  5. Fedjük le a fazekat, és főzzük alacsony lángon kb. 2-3 órán át, amíg a hús és a káposzta megpuhulnak.
  6. Amikor elkészültek, vegyük le a tűzről, és tálaljuk melegen, friss petrezselyemmel megszórva.

Ez a tradicionális román étel, a sarmale, egy igazi ízorgiát nyújtó fogás, amelyet gyakran ünnepek alkalmával vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Az elkészítése időigényes, de az íze és az aromája minden erőfeszítést megér, ezért nagy népszerűségnek örvend Romániában és a környező régiókban.

Jó étvágyat kívánok!