Padlizsán parmezán (Eggplant Parmesan)

padlizsán parmezán

A padlizsán parmezán egy klasszikus olasz étel, amely a padlizsán szeletek sütéséből, paradicsomszószból, friss bazsalikomból és sajtból áll. A recept során a padlizsán szeleteket tojásba és zsemlemorzsába mártják, majd sütőben megsütik. Ezután a sütött padlizsán szeleteket meglocsolják paradicsomszósszal, megszórják reszelt mozzarella és parmezán sajttal, majd újra megsütik, amíg a sajt szép aranybarnára nem pirul.

A padlizsán parmezán egy könnyen elkészíthető, ízletes és tápláló fogás, amely tökéletes választás lehet vegetáriánus vagy húsmentes étrendet követőknek. A padlizsán kiváló forrása a rostnak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, és alacsony kalóriatartalmú, ami ideális lehet azoknak, akik figyelnek az egészséges étkezésre.

Ez a fogás a tálaláskor gyakran friss bazsalikomlevelekkel és friss salátával tálalják, ami további frissességet és ízességet ad hozzá. Összességében a padlizsán parmezán egy igazi ínyencség, amelyet egész évben élvezhetünk, és amelyet könnyen elkészíthetünk otthon a család és barátok számára.

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 2 tojás
  • 1 és 1/2 csésze zsemlemorzsa
  • 1 és 1/2 csésze reszelt parmezán sajt
  • 2 csésze házi paradicsom szósz (vagy boltban vásárolt)
  • 1 csésze friss bazsalikom levelei
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 és 1/2 csésze reszelt mozzarella sajt
  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat mossuk meg és vágjuk 1 cm vastag szeletekre. Szórjuk meg mindkét oldalukat sóval, majd hagyjuk őket állni kb. 30 percig, hogy a keserű íz kijöjjön belőlük. Ezután öblítsük le és szárítsuk meg őket papírtörlővel.
  2. Egy tálban verjük fel a tojásokat, és egy másik tálban keverjük össze a zsemlemorzsát és a reszelt parmezánt.
  3. Melegítsünk elő a sütőt 180 fokra. Egy sütőtálat kenjünk ki olívaolajjal.
  4. Mártsuk a padlizsánszeleteket a tojásba, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában és parmezánban, hogy mindkét oldalukat bevonja a keverék.
  5. Rakjuk a sütőtálba a padlizsánszeleteket, majd süssük őket kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sülnek.
  6. Közben készítsük el a paradicsomszószt. Melegítsünk fel egy serpenyőben olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pirítsuk meg néhány percig. Ezután öntsük hozzá a paradicsomszószt és adjunk hozzá apróra vágott bazsalikomleveleket, sót és borsot ízlés szerint. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.
  7. Amikor a padlizsán szeletek megsültek, vegyük ki őket a sütőből. Öntsük a paradicsomszószt rájuk, majd szórjuk meg reszelt mozzarella sajttal.
  8. Tegyük vissza a sütőbe és süssük még 10-15 percig, amíg a sajt szép aranybarnára nem pirul.
  9. Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel és tálaljuk friss salátával vagy pirítóssal.

Ízletes étvágyat kívánok!