Milyenek a karácsonyi desszertek a világ minden táján

karácsonyi desszert

Minden országnak megvannak a maga ünnepi étkezési hagyományai. Ennek megfelelően a karácsonyi desszert is más és más. Az Egyesült Államokban például hálaadáskor mindig pulykát esznek. A karácsony és az újév sok nemzet kultúrájában különleges időszak, és mindegyiknek megvan a saját ünnepi menüje.

Meghívunk, hogy tekintsd meg a különböző országok különböző karácsonyi desszertjeit.

Franciaország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Adrian (@helloyarn) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

François Blanc (@omnomnom.fr) által megosztott bejegyzés

Franciaországban az úgynevezett „yule log ” (bűche de noël). Ez a karácsonyi desszert egy tekercs, és a hagyomány a középkorból származik, amikor az emberek elégették a karácsonyi fatörzset.

Általában úgy sütik meg, hogy egy kivágott fára emlékeztessen, porcukrot is tesznek rá, ami úgy néz ki, mint a hó.

Anglia

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Charlie Reblis (@charlie_reblis) által megosztott bejegyzés

Decemberben minden angol család karácsonyi desszertként pudingot eszik. A desszertet több héttel karácsony előtt főzik meg, és hideg helyen tárolják. Az ünnep első napján tálalják.

Ez a puding legtöbbször aszalt gyümölcsöt, diót és szalonnazsírt tartalmaz.

Izland

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

World on a Spoon (@worldonaspoon) által megosztott bejegyzés

Izlandon egy vínarterta nevű pitét sütnek. Csíkos női tortának is nevezik, mivel több rétegű. Mandula és/vagy kardamom ízű keksz és szilvalekvár váltakozó rétegeiből készül. A lekvárban olyan fűszerek is vannak, mint a fahéj, a vanília és a szegfűszeg. A Vínarterta-t kávéval együtt tálalják.

Skócia karácsonyi desszert

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TasteAtlas (@tasteatlas) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Huusmaa (@choche_mit_em_huusmaa) által megosztott bejegyzés

A skótok szeretik az édes ételeket. Minden ünnephez tartozik valamilyen édes karácsonyi desszert. Karácsonykor pudingot, almás süteményt sütnek, és cranachant készítenek – egy krémes karácsonyi desszertet. Ez sült zabpelyhet tartalmaz tejszínnel, whiskyvel, mézzel és málnával. Pohárban tálalják.

Érdekes, hogy az éttermekben az embereknek gyakran maguknak kell összekeverniük a cranachant: a pincérek csak a szükséges hozzávalókat hagyják az asztalon.

Írország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dezertína (@dezertina) által megosztott bejegyzés

Az ír ünnepi asztalokon szokatlan karácsonyi desszertet láthatunk: Guinness-torta. Bár ez a kombináció hihetetlennek tűnik, sötét sörrel főzik. De maga a desszert egyáltalán nem keserű.

Ausztrália

Ausztráliában a karácsony a nyár közepén van. Ezért az általuk készített karácsonyi desszertnek semmi köze a télhez. A rocky road nevű kekszek édesek, és tejcsokoládéból és színes pillecukorból készülnek. Néha süteményként, fagylalttal együtt készítik.

Mexikó

Dél- és Közép-Amerikában nagyon népszerű a tres leches nevű sütemény. Nyilvánvalóan 3 féle tejet használnak az elkészítéséhez: párolt tejet, sűrített tejet és tejszínt.

Portugália

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Casa Amiga (@casa.amiga) által megosztott bejegyzés

Nehéz elképzelni a portugál karácsonyt a hagyományos bolo rei torta nélkül. Ez az ünnep szimbóluma Portugáliában, és egész decemberben, egészen január 6-ig szolgálják fel.

A torta úgy néz ki, mint egy korona, a tetején édes gyümölcsökkel és dióval.

Görögország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PASKEDI (@paskediofficial) által megosztott bejegyzés

A melomakarona Görögországból származik, ahol ez egy szokásos karácsonyi desszert. Úgy néz ki, mint a mézes édes sütemények.

Magyarország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@dragana_isakovic által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Savori Urbane (@savori_urbane) által megosztott bejegyzés

Magyarországon van egy hagyományos Dobos-torta. Ez 6 réteg kekszből áll, csokoládékrémmel és karamellel.

Amikor C. Dobos József 1885-ben megalkotta ezt a desszertet, rájött, hogy van egy igazán fontos előnye: 10 napon keresztül fogyasztható!

Lettország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lapsas Māja (@lapsas.maja) által megosztott bejegyzés

Lettországban, valamint Észtországban és Finnországban karácsonykor biztosan lesz alkalma piparkūkas nevű süteményt enni. Ezek gyömbért, borsot és más fűszereket tartalmaznak.

Litvánia

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sandra Kerinienė (@sandr1ke) által megosztott bejegyzés

Litvániában pedig kūčiukai-t esznek – kis édes süteményeket. Ez a desszert kovászos tésztából és mákból készül.

Olaszország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Omar Busi (@omarbusi) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iginio Massari (@iginio.massari) által megosztott bejegyzés

Karácsonykor panettone-t vagy pandorót lehet enni. Azt mondják, hogy az olaszok 2 ellentétes csoportra oszlanak aszerint, hogy e kétféle pékáru közül melyiket részesítik előnyben. A panettone egy könnyű, édes pite édes gyümölcsökkel. A karácsonyi desszert eredetének romantikus változata szerint egy pék tanonc találta ki szerelmének.

A pandoro egy édes élesztős kenyér, amely piramisra hasonlít, és Veronában hozták létre.

Milyen desszerteket készítetek a családban az újévre és a karácsonyra?

A BS cikke alapján fordította tortenesek.hu