Mi történhet a szervezeteddel, ha minden nap zabot eszel?

zab

A reggeli a nap első étkezése, és szükséges ahhoz, hogy felébresszük a szervezetet, és energiát szolgáltassunk a napra. Egy jó reggeli segíthet elkerülni a nap folyamán jelentkező kimerültséget és energiaveszteséget.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, mondják. Olyan elcsépelt, nem igaz? A táplálkozási szakemberek és orvosok azonban nem szűntek meg a zabpehely reggeli ajánlásaival. És tudod, működik! Segíthet például csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

A zabnak jó minőségűnek, környezetbarátnak, szennyeződésektől és idegen részecskéktől mentesnek kell lennie. A zabpehely ízének változatosabbá tételéhez adjon hozzá friss gyümölcsöt, dióféléket, fahéjat, tejszínt vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot.

1. Szebb lesz a bőröd

A zabpehely ideális a gyulladásos állapotok, például az ekcéma vagy az irritáció kezelésére, és elősegíti a bőr egészségét is. A zabpehely egyedülálló tulajdonságai abból erednek, hogy összetételében sokféle vitamin és nyomelem található.

A cink segít megtisztítani a bőrt és eltávolítani a méreganyagokat és más káros vegyületeket. Emellett hatékonyan szűkíti a pórusokat és fiatalító hatással bír.

A vas az egyik legfontosabb elem a bőrsejtek táplálásához és nedvességgel való telítettségéhez.

A mangán megszünteti a duzzanatot és a gyulladást, valamint elősegíti a bőr gyors gyógyulását sebek, zúzódások, égési sérülések és egyéb mikrosérülések után.

A magnézium normalizálja a vérkeringést és biztosítja a bőrsejtek kifejezett megújulását.

2. Az izmok több fehérjéhez jutnak

Az izmok több fehérjéhez jutnak

Egy adag vagy körülbelül 8 evőkanál zabpehely a szervezetednek az ajánlott napi fehérjemennyiség 15%-át adja. Ne feledkezzünk meg az E-vitaminról, az antioxidánsokról és a glutaminról sem, amelyek segítenek az izomrostok gyorsabb regenerálódásában.

3. Nagy mennyiségű antioxidánshoz jutsz

nagy mennyiségű antioxidáns

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni védekezésben. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek hiányos elektronokkal rendelkeznek, és képesek kárt okozni a sejtekben és a szövetekben, mivel más molekuláktól elvonják az elektronokat. Ez a folyamat oxidatív stresszt okozhat, és hozzájárulhat az öregedéshez és különböző betegségek kialakulásához, például a szívbetegségekhez és a rákhoz.

A gabonánk gazdag antioxidánsokban – az egyik ilyen az Avenanthramides -, amelyek segítenek a viszketés, a gyulladás és a vérnyomás ellen. Béta-glükánt tartalmaz, amely csökkenti a vércukorszintet. Hatásukat fokozza a C-vitamin jelenléte. Nem teljesen véletlen, hogy a reggeli a narancslevet a zabpehellyel kombinálja.

4. Tele leszel energiával

tele leszel energiával

A zabpehely szénhidrátokban gazdag, és több energiát biztosít a szervezet számára. Ajánlott a kissé száraz zabot fogyasztani, mivel így hosszabb ideig elégedettnek érezzük magunkat, és nem lesz szükségünk más ételekre.

5. Fogyni fogsz

Fogyni fogsz

A zabpehely napi fogyasztása segít javítani az anyagcserét, felgyorsítva a fogyást. A zabpehely alapú reggeli hosszú időn keresztül lehetővé teszi, hogy tartózkodjunk a túlzott kalóriabeviteltől.

A benne lévő lassú szénhidrátok, lehetővé teszik számunkra az étvágy és a szorongás szabályozását, valamint a normál vércukorszint fenntartását. A benne lévő tápanyagok nemcsak az anyagcserénket gyorsítják fel, hanem megakadályozzák a zsír és a méreganyagok felhalmozódását a szervezetben, és megakadályozzák a túlevést.

6. Csökken a koleszterinszinted

csökken a koleszterin szint

Ez a csodálazos gabona egy béta-glükán nevű rostot tartalmaz, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet a szervezetben.

A zabpehelyben található linolsavnak és oldható rostoknak köszönhetően segít csökkenteni a trigliceridek és a rossz koleszterin szintjét a vérben. Ezek a tápanyagok “megtisztítják” a zsírmaradványokat az artériák falától, és megvédik szervezetünket az olyan súlyos betegségek kialakulásától, mint az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke.

7. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A szívbetegség kockázata számos tényezőtől függ, és a különböző tényezők kombinációja növelheti vagy csökkentheti a betegség kialakulásának valószínűségét.

Gabonánk gazdag jó, egészséges zsírokban, és támogatja a szívsejteket és a keringési rendszert. A zabpehelyben található antioxidánsoknak köszönhetően csökken az erek falának szabad gyökök általi károsodásának (“megtapadásának”) valószínűsége.

8. Megszabadulsz az emésztési problémáktól

megszabadít az emésztési problémáktól

Emésztési problémák számos különböző tünettel és okkal járhatnak. Fontos megjegyezni, hogy az alábbiak csak általános információk, és nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Ha emésztési problémákkal küzdesz, javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A szakértők napi 25-35 gramm rostfogyasztást javasolnak, mivel ez ideális a jó emésztéshez. Már egy kis adag zab is tartalmazza az ajánlott napi rostbevitel 1/5-ét.

Éppen ezért a zabpehely tökéletes a napi rutinodhoz, arról nem is beszélve, hogy a rostok segítenek fenntartani a beleid megfelelő működését, és így megelőzik a megerőltetést.

via