Indiában az uborkát ősidők óta használják az étkezésben és a hagyományos gyógyászatban is. Egy olyan meleg országban, mint India, az uborka segíthet biztosítani a szervezet számára a szükséges hidratáltságot és hűvösséget. És nem ez az egyetlen előnye ennek a gyümölcsnek (igen, ez egy gyümölcs, nem zöldség).
Ez a cikk az uborkafogyasztás néhány egészségügyi előnyét veszi sorra, és azt, hogy miért kellene mindenképpen több uborkát beiktatnod az étrendedbe.
1. Jobban védett leszel az idegrendszeri betegségekkel szemben
Az uborkában jelen lévő fisetint az agy jobb egészségében betöltött szerepe miatt azonosították. Tehát az uborkafogyasztás miatt biztosan borotvaéles és koncentrált lesz az agyad!
2. Gyorsan leadhatod a súlyfeleslegedet
Magas víztartalma segít a gyors jóllakottság elérésében, így kontrollálja a túlevést, ami segíthet a fogyókúrás erőfeszítésekben. Zsírmentes és alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Ezért remek választás mindenkinek, aki megpróbálja kézben tartani a testsúlyát.
3. Csökken a rák kialakulásának kockázata
Az uborkában jelen van a fisetin, egy flavonoid, amely nagy érdeklődést vált ki a rákkutatók körében. E flavonoid antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett összefüggésbe hozták a bizonyos ráktípusok kockázatának csökkentésével is.
4. Javul az emésztés
A gyümölcs élelmi rostokat és jó mennyiségű vizet tartalmaz, ami segíti az emésztést. Az uborkában lévő vitaminok segítenek javítani az emésztőrendszer működését is. A napi egy ubi elfogyasztása megoldhatja a bélmozgással kapcsolatos problémákat, ezáltal segítve az egészséges rendszeresség kialakulását.
5. A szervezet több folyadékhoz jut
Az uborka mintegy 95%-a víz, így napi fogyasztása javítja a szervezet teljes hidratáltsági szintjét, ami viszont pozitívan hat az egészségre. Ha olyan valaki vagy, aki elfelejt rendszeresen vizet inni, akkor napi 1 ubi elfogyasztása csodálatos trükk lehet számodra.
6. A bőröd puhább és ragyogóbb lesz
Az uborka hidratálja a szervezetet, ami jótékony hatással van a bőrre. Ezenkívül olyan B-vitaminokat tartalmaz, mint a niacin és a riboflavin, valamint C-vitamint és cinket (ásványi anyag), amelyek kulcsfontosságúak a jó bőr fenntartásához.
Az uborka kávésavat is tartalmaz, amely küzd a bőrirritáció és a gyulladás ellen. A benne található tápanyagok a bőr öregedésének jelei ellen is segítenek felvenni a harcot.
7. A haj minősége javulni fog, és kevesebb hajhullást tapasztalhatsz
Az uborkában található B-vitaminok rendkívül jótékonyan hatnak a fejbőr és a haj egészségére. A biotin, a riboflavin, a niacin, valamint a B5-, B6- és C-vitaminok mind fontos szerepet játszanak a haj növekedésében. Megakadályozzák a korai hajhullást és az őszülést is.
8. Javul a szív- és érrendszeri egészség
Káliumot, magnéziumot és K-vitamint tartalmaz. Ez a 3 tápanyag fontos a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez. A K-vitamin létfontosságú tényezőként működik a véralvadásban és a vér kalciumszintjének szabályozásában. Az alacsonyabb magnézium- és káliumszintet összefüggésbe hozták a magasabb vérnyomással. A gyümölcs rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a rossz koleszterinszintet is.
9. A vércukorszint jobban szabályozható lesz
Számos fenolos vegyületet, flavonoidot és triterpént tartalmaz. A kutatók szerint a vadon termő uborka fokozott fogyasztása nagyon ígéretes a magas vércukorszint szabályozásában.
10. A csontok erősebbek lesznek
Gyümölcsünk K-vitamint és kalciumot tartalmaz, amelyek mindkettő elengedhetetlen az erősebb csontokhoz. A K-vitaminról megállapították, hogy csökkenti a csonttörések kockázatát, és fontos szerepet játszik a kalcium csontokban való felszívódásában is.
11. Az uborka segítségével szervezet megszabadul a méreganyagoktól
Úgy tartják, hogy ez a zöld csoda természetes méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, és e gyümölcs rendszeres fogyasztása eltávolíthatja a szennyeződéseket és méreganyagokat a májból és a bélrendszerből, elősegítve ezzel a jobb általános egészségi állapotot.
12. Javulni fog a fogaid egészsége
Az ubi molibdént tartalmaz, amelyről megállapították, hogy gátolja a fogszuvasodást, és fluoridot, amelyről megállapították, hogy megelőzi a fogszuvasodást és kalciumtartalma segít a fogak erősítésében is.
13. A hormonok kiegyensúlyozottabbak lesznek
A foszfor a szervezet hormonális egyensúlyának egyik kulcsfontosságú tápanyaga. Kölcsönhatásba lép az endokrin mirigyekkel, és segít a hormonok létrehozásában és felszabadításában. Ez a zöld gyümölcs a felnőttek számára javasolt napi foszforbevitel mintegy 4%-át tartalmazza.
Ahhoz, hogy „hűvös legyél, mint az uborka”, és élvezd számos előnyét, építsd be a napi étrendedbe. Add hozzá salátáidhoz, vagy csak vágd félbe, szórj rá egy kis sót, és edd meg.
Ha informatívnak találtad ezt a cikket, oszd meg barátaiddal és családtagjaiddal. Maradj egészséges!