Caprese saláta

caprese saláta

A Caprese saláta egy egyszerű és friss olasz előétel, amely a klasszikus mediterrán ízeket jeleníti meg. A saláta nevét a Campania régióban található Capri szigetéről kapta, ahol először készült el.

Hozzávalók – Caprese saláta:

  • 4 nagyobb méretű érett paradicsom
  • 200 g mozzarella sajt (friss, gömb alakú)
  • Friss bazsalikom levelek
  • Extra szűz olívaolaj
  • Balzsamecet
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk őket kb. 0,5 cm vastag szeletekre.
  2. Azonos vastagságú szeletekre vágjuk a mozzarella sajtot is.
  3. Az elkészített paradicsom- és mozzarellaszeleteket szép váltakozásban rendezzük egy tálra vagy tányérra.
  4. A bazsalikom leveleket helyezzük el a paradicsom és mozzarella tetején, lehetőleg minden rétegnél egyet.
  5. Locsoljuk meg az egészet extra szűz olívaolajjal, majd csepegtessünk néhány csepp balzsamecetet az étel tetejére.
  6. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  7. Tálalás előtt hagyjuk pihenni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.

A Caprese saláta egy könnyű és ízletes étel, kiváló választás a nyári időszakban, amikor a paradicsomok és a bazsalikom a legfrissebbek. A tálalása egyszerű, de az egyszerűségében rejlik az íze és bája.

Jó étvágyat!