A Caprese saláta egy egyszerű és friss olasz előétel, amely a klasszikus mediterrán ízeket jeleníti meg.
A saláta nevét a Campania régióban található Capri szigetéről kapta, ahol először készült el.
Hozzávalók – Caprese saláta:
- 4 nagyobb méretű érett paradicsom
- 200 g mozzarella sajt (friss, gömb alakú)
- Friss bazsalikom levelek
- Extra szűz olívaolaj
- Balzsamecet
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk őket kb. 0,5 cm vastag szeletekre.
- Azonos vastagságú szeletekre vágjuk a mozzarella sajtot is.
- Az elkészített paradicsom- és mozzarellaszeleteket szép váltakozásban rendezzük egy tálra vagy tányérra.
- A bazsalikom leveleket helyezzük el a paradicsom és mozzarella tetején, lehetőleg minden rétegnél egyet.
- Locsoljuk meg az egészet extra szűz olívaolajjal, majd csepegtessünk néhány csepp balzsamecetet az étel tetejére.
- Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Tálalás előtt hagyjuk pihenni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
A Caprese saláta egy könnyű és ízletes étel, kiváló választás a nyári időszakban, amikor a paradicsomok és a bazsalikom a legfrissebbek. A tálalása egyszerű, de az egyszerűségében rejlik az íze és bája.
Jó étvágyat!