Bolognai spagetti

bolognai spaghetti

Az eredeti bolognai spagetti, vagyis a “Spaghetti alla Bolognese” vagy “Ragù alla Bolognese” egy hagyományos étek, amely Bologna régiójából származik, Olaszországban. Fontos megjegyezni, hogy az olaszok általában nem használják a spagetti-t ebben az ételben, inkább egyéb tésztafajtákat preferálnak, például tagliatelle-t vagy pappardelle-t. Tehát az “alla Bolognese” kifejezés azt jelzi, hogy a Bolognai ragúval tálalják.

A Bolognai ragú hagyományosan tartalmazza a következőket:

  1. Darált hús: Az eredeti recept darált marhahúst tartalmaz, néha sertéshússal vagy borjúhússal is kombinálva.
  2. Hagyma és fokhagyma: Finomra vágott vöröshagyma és apróra vágott fokhagyma adja az alapízt.
  3. Zöldségek: A recept gyakran tartalmaz zellert és sárgarépát, amelyek finomra vágva hozzáadják az ízét és textúráját.
  4. Paradicsomszósz: Az eredeti Bolognai ragúhoz gyakran használnak házi vagy jó minőségű paradicsomszószt, néha friss paradicsomot is.
  5. Tej vagy tejföl: Egyes változatokban tej vagy tejföl is szerepel, hogy lágyabbá tegyék az ízét.
  6. Vörösbor: Néhány recept vörösbort is használ a főzés során, hogy még gazdagabb ízt adjon az ételnek.
  7. Fűszerek: Bazsalikom, oregánó és esetleg kakukkfű is kerülhet a fűszerezéshez.

A Bolognai ragú elkészítése hosszú főzést igényel alacsony hőmérsékleten, hogy az ízek jól összeérjenek. Aztán ezt a ragút tésztával tálalják, és a tetejét gyakran frissen reszelt parmezánnal szórják meg.

Hozzávalók:

  • 400 g spagetti
  • 400 g darált marhahús
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 sárgarépa, finomra reszelve
  • 1 zeller szár, finomra vágva
  • 1 konzerv paradicsomszósz (kb. 400 g)
  • 1 dl vörösbor (opcionális)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Frissen reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Főzd meg a spagettit sós vízben a csomagoláson szereplő utasítások szerint. Majd szűrd le és tartsd melegen.
  2. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Adj hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és párold üvegesre.
  3. Adj hozzá a darált marhahúst, és pirítsd meg, amíg barna színű lesz. Ezt követően add hozzá a reszelt sárgarépát és a vágott zellert, majd folytasd a pirítást még néhány percig.
  4. Öntsd hozzá a paradicsomszószt és a vörösbort (ha használsz), majd főzd lassú tűzön kb. 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
  5. Fűszerezd a szószt oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal ízlés szerint.
  6. Tálald a spagettit a bolognai szósszal, és szórd meg frissen reszelt parmezánnal.

Jó étvágyat kívánok!