Mi történhet a szervezeteddel, ha teljesen abbahagyod a sófogyasztást?

Sófogyasztás elhagyása

Sokan közülünk arra összpontosítanak, hogy cél az alacsony sófogyasztás, mert a sót rossznak tartják az egészségünkre. Nos, ez nem teljesen igaz, elvégre a só egy fontos elektrolit, amely segíti a szervezetünk normális működését. Ha úgy döntöttél, hogy elkerülöd a sót, ügyelj arra, hogy ne iktasd ki teljesen, és próbáld megérteni, hogyan reagál a szervezeted erre az új változásra.

Számos diéta javasolja a só elkerülését, ezért mi szeretnénk megosztani veled az alacsony nátriumtartalom hatásait, és megmutatni, hogy egyes diéták esetében először orvosokkal kell konzultálni.

1. Elkezdhetsz hízni

Sófogyasztás elhagyása

A jódozott só fontos a hormonok szempontjából, és ha teljesen elhagyod a sófogyasztást, a jódforrásaid korlátozottá válnak. Ennek eredményeképpen hízni kezdhetsz, puffadt lesz az arcod, száraz lesz a bőröd, és izomgyengeséget és fáradtságot tapasztalhatsz.

2. Hatással lehet a szívedre

A sófogyasztás hatással lehet a szívedre

Az alacsony nátriumtartalmú étrend számos előnnyel jár, különösen a szívproblémákkal küzdő emberek számára. Ez azonban nem biztos, hogy mindenki számára így van, különösen, ha a szíved tökéletes egészségnek örvend. Van ugyanis egy tanulmány, amely kimutatta, hogy ha kevesebb és egyben túl sok sót eszünk, az ronthat a már meglévő szívbetegségünkön.

3. Növelheti az inzulinrezisztenciát

Növelheti az inzulinrezisztenciát

Az alacsony sóbevitel fokozhatja a szimpatikus idegrendszer aktivációját, ami stresszválaszt és inzulinrezisztenciát okozhat. A szimpatikus idegrendszer aktivációja növelheti a vércukorszintet és csökkentheti az inzulinérzékenységet.

Az alacsony sótartalmú étrendek gyakran magas cukor- és finomított szénhidráttartalmú ételeket tartalmaznak. Ezek a táplálkozási szokások hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia kialakulásához.

Tanulmányok kimutatták, hogy ha nem kapunk elég nátriumot az étrendünkben, az hatással lehet az inzulinrezisztenciánkra. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk nem reagál jól az inzulinra, és ez magasabb vércukorszinthez vezethet.

4. A kiszáradás tüneteit tapasztalhatod

A kiszáradás tüneteit tapasztalhatod

Az alacsony sófogyasztás a megfelelő mennyiségű nátrium és más elektrolitok elvesztését okozhatja, aminek következtében kiszáradásos tünetek jelentkezhetnek. Az alacsony sószint számos problémát okozhat a vízháztartásban és az elektrolit-egyensúlyban, amelyek kiszáradáshoz vezethetnek.

A nátrium (a só egyik alkotóeleme) elengedhetetlen elektrolit, amely szabályozza a víz mennyiségét a sejtek és a szövetek között. Az alacsony sóbevitel miatt a szervezet nehezebben tudja fenntartani az optimális vízháztartást.

A nátrium kulcsszerepet játszik az osztomotikus nyomás fenntartásában, ami befolyásolja a vízfelszívódást. Az alacsony nátriumszint csökkenti az osztomotikus nyomást, így a sejtek és a szövetek könnyebben elveszítik a vizet.

A nátrium szabályozza a vese működését is, és az alacsony nátriumszint hatással lehet a vizeletkiválasztásra. Ha kevés a nátrium, a vesék kevesebb vizet ürítenek ki, és ennek következtében nőhet a vér térfogata, ami fokozhatja a vérnyomást és növelheti a kiszáradás kockázatát.

Az alacsony nátriumszint a vérben egy elektrolit-egyensúlyhiányt eredményezhet. Ez számos tünettel járhat, beleértve a szomjúságot, a szédülést, a fáradtságot és az általános gyengeséget.

Az elektrolit-egyensúlyhiány és a vízháztartás zavara a kiszáradás tüneteit okozhatja. Ide tartozik a szájszárazság, a szomjúság, a csökkenő vizeletmennyiség, a szédülés, a fáradtság és a koncentrációs nehézségek.

Ha a vér nátriumszintje drasztikusan lecsökken, a kiszáradáshoz nagyon hasonló tüneteket tapasztalhatsz. Így előfordulhat, hogy kiszárad a szád, szédülsz, szomjasnak érzed magad, és ritkábban jársz ki a mosdóba.

5. A sófogyasztás csökkentésével elkezdhetsz émelyegni

Elkezdhetsz émelyegni

Az alacsony sófogyasztásból eredő émelygés inkább ritka jelenség, és az általánosan elfogyasztott alacsony sómennyiségek nem szoktak émelygést okozni. A normális, kiegyensúlyozott étrend általában elegendő sót tartalmaz a szervezet számára, hogy fenntartsa a megfelelő elektrolit- és vízháztartást.

Ha valaki hosszú ideig vagy túlzott mértékben csökkenti a sóbevitelét, akkor a vérben a nátriumszint (hiponatrémia) lecsökkenhet. A hiponatrémia súlyos esetekben émelygést, hányingert, fejfájást, zavartságot és akár görcsöket is okozhat.

A só nélkülözhetetlen elektrolit, és az elektrolitok szerepet játszanak a szervezet vízháztartásában és idegrendszeri működésében. Ha az elektrolit-egyensúly felborul, például a nátriumhiány miatt, az különféle tüneteket, beleértve az émelygést, is okozhat.

A hosszú távú extrém alacsony sóbevitel olyan szervi problémákat is okozhat, amelyek émelygést eredményezhetnek. Például a vesék és az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges a megfelelő mennyiségű só.

A só fogyasztásának mellőzése nagy hatással lehet a koleszterinszintre. Bár ennek általában nincsenek korai tünetei, a szervezet más részeit, köztük a szívet is megtámadhatja. Az egyik tünet, amit tapasztalhatsz, a hányinger.

Követed az alacsony nátriumtartalmú étrendet? Szereted a sós ételeket vagy sem? Gondoltál már arra, hogy teljesen elhagyod a sót az étrendedből, vagy esetleg már megtetted ezt korábban?

via