A zserbó egy igazi klasszikus a magyar sütemények között, melyet nemcsak ünnepek alkalmával, hanem hétköznapi desszertként is szívesen fogyasztanak. Ez a réteges sütemény tökéletes egy finom kávé mellé, és az elkészítése során az otthon melegében érezhetjük a hagyományos magyar gasztronómia varázsát. A zserbó fő alkotóelemei a dió, a baracklekvár és a csokoládé, amelyek harmonikus együttese teszi különlegessé és ízletessé ezt a süteményt.
A recept egyszerű, mégis kihagyhatatlan a sütés szerelmeseinek körében, és garantáltan mindenki kedvence lesz, aki egy falatnyit is megkóstol belőle. Készítsük el otthon könnyedén ezt a tradicionális magyar édességet, hogy örömet szerezzünk családunknak és vendégeinknek egyaránt!
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g finomliszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1 evőkanál tej vagy tejföl
Töltelék:
- 200 g dió (darálva)
- 200 g baracklekvár vagy szilvalekvár
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl víz
Csokoládébevonat:
- 150 g étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
- A lisztet szitáljuk egy tálba, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat vagy margarint.
- Adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, sót és a tojás sárgáját.
- Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá egy evőkanál tejet vagy tejfölt, hogy könnyen formázható legyen.
- Formázzunk belőle két egyforma nagyságú lapot, és tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
- Töltelék elkészítése:
- A darált diót keverjük össze a cukorral és vaníliás cukorral.
- Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a lekvárt. Keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni.
- Sütés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az egyik tésztalapot, majd simítsuk el a töltelék felével.
- Fedjük le a másik tésztalappal, és a tészta tetejét kend meg a lekváros réteggel.
- Süssük kb. 20-25 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
- Csokoládébevonat:
- Olvasszuk fel vízgőz felett vagy mikróban az étcsokoládét az olajjal.
- Kend meg vele a kihűlt sütemény tetejét egyenletesen.
- Hűtés és szeletelés:
- Hagyjuk teljesen kihűlni a zserbót, majd hűtőben pihentessük legalább néhány órát, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
- Vágjuk kisebb darabokra és tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!