Zserbó

zserbó

A zserbó egy igazi klasszikus a magyar sütemények között, melyet nemcsak ünnepek alkalmával, hanem hétköznapi desszertként is szívesen fogyasztanak. Ez a réteges sütemény tökéletes egy finom kávé mellé, és az elkészítése során az otthon melegében érezhetjük a hagyományos magyar gasztronómia varázsát. A zserbó fő alkotóelemei a dió, a baracklekvár és a csokoládé, amelyek harmonikus együttese teszi különlegessé és ízletessé ezt a süteményt.

A recept egyszerű, mégis kihagyhatatlan a sütés szerelmeseinek körében, és garantáltan mindenki kedvence lesz, aki egy falatnyit is megkóstol belőle. Készítsük el otthon könnyedén ezt a tradicionális magyar édességet, hogy örömet szerezzünk családunknak és vendégeinknek egyaránt!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250 g finomliszt
  • 200 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál tej vagy tejföl

Töltelék:

  • 200 g dió (darálva)
  • 200 g baracklekvár vagy szilvalekvár
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl víz

Csokoládébevonat:

  • 150 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. Tészta elkészítése:
    • A lisztet szitáljuk egy tálba, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat vagy margarint.
    • Adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, sót és a tojás sárgáját.
    • Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá egy evőkanál tejet vagy tejfölt, hogy könnyen formázható legyen.
    • Formázzunk belőle két egyforma nagyságú lapot, és tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
  2. Töltelék elkészítése:
    • A darált diót keverjük össze a cukorral és vaníliás cukorral.
    • Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a lekvárt. Keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Sütés:
    • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
    • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az egyik tésztalapot, majd simítsuk el a töltelék felével.
    • Fedjük le a másik tésztalappal, és a tészta tetejét kend meg a lekváros réteggel.
    • Süssük kb. 20-25 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
  4. Csokoládébevonat:
    • Olvasszuk fel vízgőz felett vagy mikróban az étcsokoládét az olajjal.
    • Kend meg vele a kihűlt sütemény tetejét egyenletesen.
  5. Hűtés és szeletelés:
    • Hagyjuk teljesen kihűlni a zserbót, majd hűtőben pihentessük legalább néhány órát, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
    • Vágjuk kisebb darabokra és tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!