Túrós rétes

túrós rétes

A magyar túrós rétes az egyik legismertebb és legkedveltebb hagyományos édesség, mely méltán népszerű nemcsak Magyarországon, hanem világszerte.

A recept gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza, és a maga egyszerűségében és ízvilágában is különleges helyet foglal el a magyar konyhaművészetben. A túrós rétes elkészítése során finom, friss túrót, porcukrot, vaníliát és friss citromhéjat használunk, amit a vékony réteslapokba tekerve és vajjal megkentekkel sütünk aranybarnára.

A rétes ropogós, mégis lágy textúráját és a túró édes-savanykás ízét nehéz elérni más édességekkel. Ideális választás desszertként bármilyen alkalomra, és garantáltan meghozza az otthoni kényeztetés érzését. Hajrá, induljunk neki ennek az ínycsiklandó, hagyományos magyar desszert elkészítésének!

Hozzávalók:

  • 500 g friss túró
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál mazsola (opcionális)
  • 100 g vaj vagy olvasztott vaj
  • 10-12 db réteslap
  • 100 g vaj a réteslapok kenéséhez
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa a réteslapok közé

Elkészítés:

  1. Először a túrót jól összetörjük egy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és mazsolát (ha használunk), majd alaposan összekeverjük.
  2. A réteslapokat kibontjuk, és egyenként vajjal megkenjük őket. A kenésnél ügyeljünk arra, hogy mindenhol egyenletesen legyen a vaj elosztva.
  3. Az első réteslapot kiterítjük, majd megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával. Ezután rásimítjuk a túrós tölteléket úgy, hogy az egyik széle és a két oldala szabadon maradjon, hogy a töltelék ne folyjon ki a sütés során.
  4. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a réteslapon, majd az oldalakat behajtjuk. Ezután feltekerjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  5. A maradék réteslapokat ugyanígy megkenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, rákenjük a túrós tölteléket, és feltekerjük.
  6. A rétes tetejét még egy kevés vajjal megkenjük, hogy szép aranybarna legyen a sütés után.
  7. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük és porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat kívánok!