A temesvári tokány egy hagyományos erdélyi étel, amely gazdag ízvilágával és laktató jellegével hódítja meg a gasztronómák szívét. Az étel alapját általában sertés-, marha- vagy szárnyashús képezi, amit füstölt szalonnával, zöldségekkel és fűszerekkel kombinálnak. A tokányt jellemzően tejfölös habarással sűrítik, ami különösen krémessé és ízletessé teszi az ételt.
Hozzávalók:
- 150 g füstölt szalonna
- ½ db tv-paprika
- ½ db paradicsom
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tk fűszerpaprika
- 600 g pulyka felsőcomb filé
- só, bors
- 300 g sárgahüvelyű zöldbab
- 1 ek finomliszt
- 120 g tejföl
- 100 g habtejszín
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- A szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk és kisütjük a zsírját egy lábasban.
- A paprikát és paradicsomot rátesszük a lábasba a vágott felével lefelé, és lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát, és megdinszteljük.
- 50 ml vizet öntünk hozzá, felforraljuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával.
- Hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykacombot, megsózzuk, megborsozzuk.
- A zöldbabot is belerakjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje.
- Behabarjuk liszttel és tejföllel, tejszínnel dúsítjuk.
- Frissen aprított petrezselyemmel ízesítjük, és 2-3 percig forraljuk.
Galuska
A galuskához:
- 220 ml víz
- 1 tojás
- só
- 400 g finomliszt
- 1 ek étolaj
A galuskát úgy készítjük, hogy a vizet, tojást és sót elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leöblítjük és olajjal elkeverjük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Jó étvágyat kívánunk a finom ételhez!