Sült csülök

sült csülök

A csülökből készült ételek a magyar konyha egyik legízletesebb fogásai közé tartoznak. Az alábbiakban bemutatok egy klasszikus Sült csülök receptet pirított káposztával és burgonyával.

Ez a fogás igazán laktató és tökéletes választás bármilyen ünnepi alkalomra vagy családi összejövetelre. Az étel fűszerezése és a lassú sütés biztosítja, hogy a csülök kívül ropogós, belül pedig omlósan puha legyen.

Hozzávalók:

A csülökhöz:

  • 1 nagy sertéscsülök (kb. 1,5 kg, bőrös és csontos)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2-3 babérlevél
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 dl sör (opcionális)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa

A körethez:

  • 60 dkg burgonya
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1 teáskanál köménymag
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A csülök előkészítése:

  1. Tisztítás:
    • A sertéscsülköt alaposan mosd meg, és távolítsd el róla az esetleges szőrszálakat. Ha szükséges, egy konyhai fáklyával meg is perzselheted.
  2. Befűszerezés:
    • Készítsd el a pácot: keverd össze a sót, borsot, köménymagot és fűszerpaprikát egy tálban.
    • A fokhagymagerezdeket pucold meg, majd egy kés lapjával törjük össze vagy vágd apróra.
    • A csülköt több helyen irdald be, és a fokhagymadarabokat helyezd a vágásokba.
    • Dörzsöld be a csülköt a fűszerkeverékkel és a maradék zúzott fokhagymával.
    • Helyezd a csülköt egy nagy tálba, és fedd le fóliával. Hagyd pácolódni a hűtőben legalább 2 órán át, de legjobb, ha egy éjszakát állni hagyod.

2. A csülök sütése:

  1. Előkészítés:
    • Vedd ki a pácolt csülköt a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
    • Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.
  2. Zöldségágy készítése:
    • A vöröshagymát és a sárgarépát vágd vastagabb szeletekre.
    • Egy nagy tepsibe helyezd a hagymát és a sárgarépát, majd tedd rá a babérlevelet.
  3. Sütés:
    • Helyezd a csülköt a zöldségágyra.
    • Locsold meg olajjal vagy zsírral, és öntsd rá a sört (vagy egy kevés vizet, ha sört nem használsz).
    • Fedd le alufóliával, és tedd a sütőbe.
    • Süsd 160°C-on körülbelül 2,5-3 órán át, amíg a hús megpuhul. Félidőben forgasd meg a csülköt, és locsold meg a tepsiben lévő szafttal.
  4. Ropogós bőr készítése:
    • Amikor a hús már megpuhult, vedd le az alufóliát, és emeld fel a sütő hőmérsékletét 200°C-ra.
    • Süsd tovább még körülbelül 20-30 percig, amíg a bőr ropogósra pirul.

3. A köret elkészítése:

  1. Pirított burgonya:
    • Hámozd meg és kockázd fel a burgonyát.
    • Főzd meg sós vízben, majd szűrd le és hagyd kicsit száradni.
    • Egy serpenyőben hevítsd fel a zsírt vagy olajat, és pirítsd meg benne a burgonyát aranybarnára.
  2. Pirított savanyú káposzta:
    • A vöröshagymát aprítsd fel, és pirítsd üvegesre egy serpenyőben a zsíron vagy olajon.
    • Add hozzá a savanyú káposztát, és pirítsd meg együtt a hagymával.
    • Ízesítsd köménymaggal, sóval és borssal, majd párold 15-20 percig, amíg a káposzta megpuhul.

4. Tálalás:

  • Helyezd a sült csülköt egy nagy tálra, vágd szeletekre vagy tálald egészben.
  • Tálald a ropogós burgonyával és a pirított savanyú káposztával.
  • Díszítésként szórd meg friss petrezselyemmel, és kínálj mellé friss kenyeret vagy kovászos uborkát.

Tálalási Tipp:

A sült csülök mellé friss, ropogós kenyeret és savanyúságot kínálhatsz, mint például kovászos uborkát vagy ecetes paprikát, amelyek kellemesen ellensúlyozzák a hús gazdag ízvilágát. A tálaláskor fontos, hogy a csülök bőre ropogós maradjon, ami az egyik legfinomabb része ennek az ételnek.


Variációk:

  • Csülök előfőzése: Ha időt szeretnél spórolni, a csülköt előre megfőzheted sós, babérleveles vízben. Ezt követően rövidebb idő alatt is ropogósra sütheted.
  • Pácolás: A pácoláshoz használhatsz vörösbort vagy fűszeres pácot is, ami még ízletesebbé teszi a húst.
  • Fűszerezés: A fűszereket ízlés szerint variálhatod, például chilipehellyel vagy mustárral, hogy különlegesebb ízvilágot kapj.

A sült csülök pirított káposztával és burgonyával egy igazi magyar klasszikus, amely garantáltan nagy sikert arat a vendégek körében. A lassú sütés és a gazdag fűszerezés teszi ezt az ételt igazán különlegessé. Jó étvágyat kívánok hozzá!