A csülökből készült ételek a magyar konyha egyik legízletesebb fogásai közé tartoznak. Az alábbiakban bemutatok egy klasszikus Sült csülök receptet pirított káposztával és burgonyával.
Ez a fogás igazán laktató és tökéletes választás bármilyen ünnepi alkalomra vagy családi összejövetelre. Az étel fűszerezése és a lassú sütés biztosítja, hogy a csülök kívül ropogós, belül pedig omlósan puha legyen.
Hozzávalók:
A csülökhöz:
- 1 nagy sertéscsülök (kb. 1,5 kg, bőrös és csontos)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál köménymag
- 2-3 babérlevél
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 dl sör (opcionális)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
A körethez:
- 60 dkg burgonya
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 teáskanál köménymag
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A csülök előkészítése:
- Tisztítás:
- A sertéscsülköt alaposan mosd meg, és távolítsd el róla az esetleges szőrszálakat. Ha szükséges, egy konyhai fáklyával meg is perzselheted.
- Befűszerezés:
- Készítsd el a pácot: keverd össze a sót, borsot, köménymagot és fűszerpaprikát egy tálban.
- A fokhagymagerezdeket pucold meg, majd egy kés lapjával törjük össze vagy vágd apróra.
- A csülköt több helyen irdald be, és a fokhagymadarabokat helyezd a vágásokba.
- Dörzsöld be a csülköt a fűszerkeverékkel és a maradék zúzott fokhagymával.
- Helyezd a csülköt egy nagy tálba, és fedd le fóliával. Hagyd pácolódni a hűtőben legalább 2 órán át, de legjobb, ha egy éjszakát állni hagyod.
2. A csülök sütése:
- Előkészítés:
- Vedd ki a pácolt csülköt a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
- Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.
- Zöldségágy készítése:
- A vöröshagymát és a sárgarépát vágd vastagabb szeletekre.
- Egy nagy tepsibe helyezd a hagymát és a sárgarépát, majd tedd rá a babérlevelet.
- Sütés:
- Helyezd a csülköt a zöldségágyra.
- Locsold meg olajjal vagy zsírral, és öntsd rá a sört (vagy egy kevés vizet, ha sört nem használsz).
- Fedd le alufóliával, és tedd a sütőbe.
- Süsd 160°C-on körülbelül 2,5-3 órán át, amíg a hús megpuhul. Félidőben forgasd meg a csülköt, és locsold meg a tepsiben lévő szafttal.
- Ropogós bőr készítése:
- Amikor a hús már megpuhult, vedd le az alufóliát, és emeld fel a sütő hőmérsékletét 200°C-ra.
- Süsd tovább még körülbelül 20-30 percig, amíg a bőr ropogósra pirul.
3. A köret elkészítése:
- Pirított burgonya:
- Hámozd meg és kockázd fel a burgonyát.
- Főzd meg sós vízben, majd szűrd le és hagyd kicsit száradni.
- Egy serpenyőben hevítsd fel a zsírt vagy olajat, és pirítsd meg benne a burgonyát aranybarnára.
- Pirított savanyú káposzta:
- A vöröshagymát aprítsd fel, és pirítsd üvegesre egy serpenyőben a zsíron vagy olajon.
- Add hozzá a savanyú káposztát, és pirítsd meg együtt a hagymával.
- Ízesítsd köménymaggal, sóval és borssal, majd párold 15-20 percig, amíg a káposzta megpuhul.
4. Tálalás:
- Helyezd a sült csülköt egy nagy tálra, vágd szeletekre vagy tálald egészben.
- Tálald a ropogós burgonyával és a pirított savanyú káposztával.
- Díszítésként szórd meg friss petrezselyemmel, és kínálj mellé friss kenyeret vagy kovászos uborkát.
Tálalási Tipp:
A sült csülök mellé friss, ropogós kenyeret és savanyúságot kínálhatsz, mint például kovászos uborkát vagy ecetes paprikát, amelyek kellemesen ellensúlyozzák a hús gazdag ízvilágát. A tálaláskor fontos, hogy a csülök bőre ropogós maradjon, ami az egyik legfinomabb része ennek az ételnek.
Variációk:
- Csülök előfőzése: Ha időt szeretnél spórolni, a csülköt előre megfőzheted sós, babérleveles vízben. Ezt követően rövidebb idő alatt is ropogósra sütheted.
- Pácolás: A pácoláshoz használhatsz vörösbort vagy fűszeres pácot is, ami még ízletesebbé teszi a húst.
- Fűszerezés: A fűszereket ízlés szerint variálhatod, például chilipehellyel vagy mustárral, hogy különlegesebb ízvilágot kapj.
A sült csülök pirított káposztával és burgonyával egy igazi magyar klasszikus, amely garantáltan nagy sikert arat a vendégek körében. A lassú sütés és a gazdag fűszerezés teszi ezt az ételt igazán különlegessé. Jó étvágyat kívánok hozzá!