Az „Sauerbraten”, vagy ahogy a németek nevezik, a „savanyú marhahús” egy ikonikus étel, amely mélyen gyökerezik a német konyhában.
Ez a tradicionális fogás különleges ízesítésű marhahúsból készül, amelyet hosszú ideig pácolnak és lassan főznek, hogy elérjék az igazi ízeket és az omlós állagot.
A hús gazdag és intenzív ízvilága mellett a Sauerbraten elkészítése is egy hagyományokon alapuló folyamat, amely során a hús megszívja magát az ízekkel és a karakterrel, hogy az igazi német ízkalandot nyújtsa minden falatban.
A recept alapját a marhahús teszi ki, amelyet egyedi fűszerekkel és zöldségekkel készített marinádban áztatnak. Ez a marinád nemcsak a hús ízét teszi gazdagabbá és mélyebbé, hanem segít abban is, hogy a hús puha és omlós legyen.
Az elkészítés folyamata türelmet igényel, hiszen a hús érleléséhez és főzéséhez időre van szükség, hogy minden aromája és íze kibontakozhasson. A végeredmény pedig egy igazi ízorgia, amelyet a német konyha kedvelői és az új ízeket keresők is egyaránt élvezhetnek.
A Sauerbraten nemcsak az ízvilágával, hanem a hagyományaival és az évszázadokon átívelő történetével is gazdagítja az étkezést, és egy igazi ízekkel teli kulináris utazásra invitál mindenkit, aki megkóstolja.
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg marha váll vagy hátsó rész (lehetőleg zsírosabb)
- 2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 sárgarépa, felkarikázva
- 2 szárzeller, felkarikázva
- 2 babérlevél
- 5-6 egész bors
- 5-6 egész szegfűszeg
- 1 evőkanál mustármag
- 1 evőkanál tört fekete bors
- 1 evőkanál só
- 1/2 csésze vörösbor
- 1/2 csésze vörösborecet
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj vagy zsír a sütéshez
- 2 evőkanál liszt (opcionális, a szósz sűrítéséhez)
- Szeletekbe vágott kenyér vagy zsemle a tálaláshoz
Elkészítés:
- Először készítsd el a marinádot. Egy nagy tálban keverd össze a vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, babérlevelet, borsot, szegfűszeget, mustármagot, tört fekete borsot, sót, vörösbort, vörösborecetet és cukrot. Ez lesz a húst összetartó és ízesítő folyadék.
- Helyezd a marha darabokat egy nagy tálba vagy műanyag zacskóba, majd öntsd rá a marinádot. Fedd le és hagyd legalább 24 órán át pihenni a hűtőszekrényben. Időnként forgasd át a húst, hogy minden része jól átitatódjon a fűszeres páclével.
- Miután a hús megfelelően átjáródott, vedd ki a marinációból, majd szűrd le a fűszeres léből.
- Melegítsd fel az olajat vagy zsírt egy nagy serpenyőben közepes-halvány hőmérsékleten. Süsd meg a marhahúsdarabokat minden oldalukon aranyszínűre.
- Ha megpirultak, helyezd át a húsdarabokat egy nagy lábosba vagy sütőtálba. Öntsd rá a szűrt marinációt.
- Fedd le a lábos vagy sütőtál tetejét, majd helyezd előmelegített sütőbe 160°C-ra (320°F) és főzd kb. 3-4 órán át, amíg a hús puha és omlós lesz.
- Ha kész, vedd ki a húst a sütőből, majd szűrd le a főzőléből a fűszereket és zöldségeket. Opcionálisan sűrítsd be a főzőlevet liszttel, hogy sűrűbb szósz legyen.
- Tálald a húst és a szószát szeletekbe vágott kenyér vagy zsemle mellé.
Jó étvágyat (Guten Appetit)!