Sauerbraten (Savanyú marhahús)

Sauerbraten (Savanyú marhahús)

Az “Sauerbraten”, vagy ahogy a németek nevezik, a “savanyú marhahús” egy ikonikus étel, amely mélyen gyökerezik a német konyhában. Ez a tradicionális fogás különleges ízesítésű marhahúsból készül, amelyet hosszú ideig pácolnak és lassan főznek, hogy elérjék az igazi ízeket és az omlós állagot. A hús gazdag és intenzív ízvilága mellett a Sauerbraten elkészítése is egy hagyományokon alapuló folyamat, amely során a hús megszívja magát az ízekkel és a karakterrel, hogy az igazi német ízkalandot nyújtsa minden falatban.

A recept alapját a marhahús teszi ki, amelyet egyedi fűszerekkel és zöldségekkel készített marinádban áztatnak. Ez a marinád nemcsak a hús ízét teszi gazdagabbá és mélyebbé, hanem segít abban is, hogy a hús puha és omlós legyen. Az elkészítés folyamata türelmet igényel, hiszen a hús érleléséhez és főzéséhez időre van szükség, hogy minden aromája és íze kibontakozhasson. A végeredmény pedig egy igazi ízorgia, amelyet a német konyha kedvelői és az új ízeket keresők is egyaránt élvezhetnek. A Sauerbraten nemcsak az ízvilágával, hanem a hagyományaival és az évszázadokon átívelő történetével is gazdagítja az étkezést, és egy igazi ízekkel teli kulináris utazásra invitál mindenkit, aki megkóstolja.

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg marha váll vagy hátsó rész (lehetőleg zsírosabb)
  • 2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 szárzeller, felkarikázva
  • 2 babérlevél
  • 5-6 egész bors
  • 5-6 egész szegfűszeg
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 evőkanál tört fekete bors
  • 1 evőkanál só
  • 1/2 csésze vörösbor
  • 1/2 csésze vörösborecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír a sütéshez
  • 2 evőkanál liszt (opcionális, a szósz sűrítéséhez)
  • Szeletekbe vágott kenyér vagy zsemle a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Először készítsd el a marinádot. Egy nagy tálban keverd össze a vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, babérlevelet, borsot, szegfűszeget, mustármagot, tört fekete borsot, sót, vörösbort, vörösborecetet és cukrot. Ez lesz a húst összetartó és ízesítő folyadék.
  2. Helyezd a marha darabokat egy nagy tálba vagy műanyag zacskóba, majd öntsd rá a marinádot. Fedd le és hagyd legalább 24 órán át pihenni a hűtőszekrényben. Időnként forgasd át a húst, hogy minden része jól átitatódjon a fűszeres páclével.
  3. Miután a hús megfelelően átjáródott, vedd ki a marinációból, majd szűrd le a fűszeres léből.
  4. Melegítsd fel az olajat vagy zsírt egy nagy serpenyőben közepes-halvány hőmérsékleten. Süsd meg a marhahúsdarabokat minden oldalukon aranyszínűre.
  5. Ha megpirultak, helyezd át a húsdarabokat egy nagy lábosba vagy sütőtálba. Öntsd rá a szűrt marinációt.
  6. Fedd le a lábos vagy sütőtál tetejét, majd helyezd előmelegített sütőbe 160°C-ra (320°F) és főzd kb. 3-4 órán át, amíg a hús puha és omlós lesz.
  7. Ha kész, vedd ki a húst a sütőből, majd szűrd le a főzőléből a fűszereket és zöldségeket. Opcionálisan sűrítsd be a főzőlevet liszttel, hogy sűrűbb szósz legyen.
  8. Tálald a húst és a szószát szeletekbe vágott kenyér vagy zsemle mellé.

Jó étvágyat (Guten Appetit)!