Képzeld, ma egy igazi magyar klasszikusról mesélek neked: a Rákóczi túrósról! Ez a finomság nemcsak az ízlelőbimbóidat fogja kényeztetni, de egy kis történelmi csavart is rejt magában.
Sokan azt hiszik, hogy II. Rákóczi Ferenchez köthető ez a desszert, de ez bizony tévedés. Valójában egy neves magyar cukrászmester, Rákóczi János nevéhez fűződik, aki 1930-ban alkotta meg ezt a csodát.
Azóta persze sok változáson ment keresztül a recept, de az alapok ugyanazok maradtak: omlós tészta, krémes túrótöltelék, édes-savanykás baracklekvár és a tetején az elmaradhatatlan tojáshab.
Na de elég a történelemóráról, lássunk neki a sütésnek! Íme a recept, amit én is kipróbáltam, és mondhatom, hogy fantasztikus lett!
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 g liszt
- 120 g lágy vaj
- 1 db tojás
- 10 g sütőpor
- 80 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- 4 db tojássárgája
- 110 g cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 3 ek tejföl
- 4 ek búzadara
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 db tojásfehérje
A tetejére:
- 3 db tojásfehérje
- 120 g porcukor
- 1 üveg sűrű baracklekvár
Elkészítés
1. Először is, gyúrd össze a tészta hozzávalóit, és pihentesd a hűtőben fél órát.
2. Közben készítsd el a tölteléket: keverd ki a túrót a cukorral és a tojássárgájával. A fehérjéket verd fel külön, majd óvatosan forgasd bele a túrós keverékbe. Add hozzá a búzadarát és a citromhéjat is.
3. Nyújtsd ki a tésztát, és tedd egy tepsibe. Süsd elő 180 fokon, amíg világos zsemleszínű lesz.
4. Kend meg a félig sült tésztát baracklekvárral, majd borítsd rá a túrós tölteléket. Tedd vissza a sütőbe.
5. Végül készítsd el a habot: verd fel a tojásfehérjéket, majd add hozzá a cukrot. Kend a hab felét a túrós rétegre, a másik felével pedig díszítsd.
6. Süsd tovább 150 fokon 20-25 percig, amíg a hab megszárad.
És voilà! Kész is a Rákóczi túrós! Hidd el, megéri a fáradságot. A ropogós tészta, a krémes túró, az édes-savanykás lekvár és a habos teteje olyan ízkombinációt alkot, amit egyszerűen muszáj megkóstolnod.
Jó étvágyat kívánok hozzá!