Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

Képzeld, ma egy igazi magyar klasszikusról mesélek neked: a Rákóczi túrósról! Ez a finomság nemcsak az ízlelőbimbóidat fogja kényeztetni, de egy kis történelmi csavart is rejt magában.

Sokan azt hiszik, hogy II. Rákóczi Ferenchez köthető ez a desszert, de ez bizony tévedés. Valójában egy neves magyar cukrászmester, Rákóczi János nevéhez fűződik, aki 1930-ban alkotta meg ezt a csodát.

Azóta persze sok változáson ment keresztül a recept, de az alapok ugyanazok maradtak: omlós tészta, krémes túrótöltelék, édes-savanykás baracklekvár és a tetején az elmaradhatatlan tojáshab.

Na de elég a történelemóráról, lássunk neki a sütésnek! Íme a recept, amit én is kipróbáltam, és mondhatom, hogy fantasztikus lett!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 120 g lágy vaj
  • 1 db tojás
  • 10 g sütőpor
  • 80 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 1 kg túró
  • 4 db tojássárgája
  • 110 g cukor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl
  • 4 ek búzadara
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 db tojásfehérje

A tetejére:

  • 3 db tojásfehérje
  • 120 g porcukor
  • 1 üveg sűrű baracklekvár

Elkészítés

1. Először is, gyúrd össze a tészta hozzávalóit, és pihentesd a hűtőben fél órát.

2. Közben készítsd el a tölteléket: keverd ki a túrót a cukorral és a tojássárgájával. A fehérjéket verd fel külön, majd óvatosan forgasd bele a túrós keverékbe. Add hozzá a búzadarát és a citromhéjat is.

3. Nyújtsd ki a tésztát, és tedd egy tepsibe. Süsd elő 180 fokon, amíg világos zsemleszínű lesz.

4. Kend meg a félig sült tésztát baracklekvárral, majd borítsd rá a túrós tölteléket. Tedd vissza a sütőbe.

5. Végül készítsd el a habot: verd fel a tojásfehérjéket, majd add hozzá a cukrot. Kend a hab felét a túrós rétegre, a másik felével pedig díszítsd.

6. Süsd tovább 150 fokon 20-25 percig, amíg a hab megszárad.

És voilà! Kész is a Rákóczi túrós! Hidd el, megéri a fáradságot. A ropogós tészta, a krémes túró, az édes-savanykás lekvár és a habos teteje olyan ízkombinációt alkot, amit egyszerűen muszáj megkóstolnod.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Történések Magazin
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.