A Prekmurska Gibanica az egyik legkedveltebb és legismertebb szlovén édesség, amely a Prekmurje régióból származik Szlovéniában. Ez a hagyományos rétes egy ízletes és többrétegű sütemény, amely gazdag töltelékkel és finom tésztával rendelkezik. A Prekmurska Gibanica elkészítése egy hosszabb folyamat, de a végeredmény minden percért megéri.
Ez a recept ötvözi a diót, a mákot, a túrót és a szilvalekvárt, így minden réteg különleges ízélménnyel gazdagítja a süteményt. A dió és a mák adja az egyedi textúrát és aromát, míg a túró krémes és lágy réteget biztosít. A szilvalekvár pedig édes és gyümölcsös ízt ad a többi összetevőhöz képest.
A Prekmurska Gibanica nemcsak az íze miatt különleges, hanem a hagyomány és kultúra szempontjából is. Ez a sütemény gyakran szerepel a különféle ünnepek és ünnepségek menüjében Szlovéniában, és jelképezi a vidéki életmódot és az ottani gasztronómiai hagyományokat. A recept átadása generációkról generációra és a családi körben történő együttműködés része, ami tovább erősíti a Prekmurska Gibanica különleges jelentőségét.
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 g finomliszt
- 150 g hideg vaj
- 1 tojás
- só ízlés szerint
- hideg víz
Töltelék:
- 300 g mák (őrölve)
- 300 g dió (őrölve)
- 300 g túró
- 300 g szilvalekvár
- 100 g cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Először készítsük el a tésztát. Keverjük össze a lisztet és a sót egy tálban. Dolgozzuk el benne a hideg vajat, majd adjuk hozzá a tojást. Apránként keverjük hozzá a hideg vizet, amíg egy rugalmas tésztát kapunk. Fedjük le és pihentessük legalább 30 percig a hűtőben.
- Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a mákot, a diót, a cukrot, az őrölt fahéjat és a vaníliás cukrot.
- Vegyük elő a pihent tésztát, és osszuk két részre. Nyújtsuk ki a tésztalapot vékonyra, majd helyezzük a tésztalapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kenjük meg a tészta felét szilvalekvárral, majd szórjuk rá a mákos-diós keveréket. Ezután tegyük rá a túrót, majd ismételjük meg a rétegezést: szilvalekvár, mákos-diós keverék, túró.
- Az utolsó réteget fedjük be a másik tésztalappal, és vágjuk be a tetejét, hogy a gőz távozhasson.
- Kenjük meg a tetejét felvert tojással, majd előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranyszínűre pirul.
- Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Jó étvágyat!