Ki ne szeretné a Pilóta kekszet? Ez az ikonikus édesség generációkon átívelve hozott mosolyt az arcokra, és emlékeztetett bennünket arra, hogy néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy ezt a kedvenc kekszedet most otthon is elkészítheted?
Ráadásul nem is akármilyen módon! Ebben a receptben megtalálod mindazt a varázst, ami miatt a Pilóta keksz annyira különleges, sőt, még egy kis házi csavarral is feldobjuk, hogy garantáltan mindenki kedvence legyen.
Képzeld el, ahogy a konyhában sütögetsz, a levegőben vanília és kakaó illata száll, és a frissen sült kekszek ropogása már előre jelzi, hogy valami igazán finom készül. Az elkészült kekszeket lágy csokoládékrémmel ragasztod össze, és alig várod, hogy az első harapás után elolvadjon a szádban a tökéletes harmónia.
Ez a recept nem csak finom, de egy kis nosztalgiát is csempész a mindennapokba. Hívd meg a családot, barátokat, és készítsétek el együtt ezt a házi változatot, hogy újra átélhessétek a Pilóta keksz szeretetteljes élményét – most egy kicsit másképp, egy kicsit otthonosabban. Készen állsz a sütésre? Akkor induljon a móka!
Hozzávalók:
A kekszhez:
- 300 g liszt
- 100 g porcukor
- 200 g vaj vagy margarin (hideg)
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor (a kakaós részhez)
A krémhez:
- 100 g vaj
- 150 g porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Keksz elkészítése:
- A lisztet szitáld egy tálba, majd add hozzá a porcukrot és a csipet sót.
- A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékkel, hogy homokos állagot kapj.
- Add hozzá a tojást és a vaníliát, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha túl száraz lenne, adj hozzá egy kevés hideg vizet.
- Oszd a tésztát két egyenlő részre. Az egyik részhez keverd hozzá a kakaóport, és dolgozd jól el, hogy egységes színt kapjon.
- Csomagold mindkét tésztadarabot fóliába, és tedd hűtőbe legalább 30 percre.
- Sütés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- A hűtőből kivett tésztákat külön-külön nyújtsd ki körülbelül 3-4 mm vastagságúra.
- Szúrj ki korongokat (kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval) a vaníliás és a kakaós tésztából is.
- Helyezd a korongokat a tepsire, és süsd őket 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák nem lesznek. Hagyjd őket teljesen kihűlni.
- Krém elkészítése:
- A vajat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a kakaóport és a vaníliát.
- Dolgozd össze, amíg sima és krémes állagot nem kapsz.
- Összeállítás:
- A kihűlt kekszek egyik felét kend meg a krémmel, majd helyezd rá a másik kekszet, hogy szendvicsszerűen összeragaszd őket.
- Tálalás:
- Tedd a kész kekszeket hűtőbe egy kicsit, hogy a krém megszilárduljon, majd fogyaszthatod is!
Jó étvágyat!