Paprikás csirke galuskával

Paprikás csirke galuskával

A paprikás csirke galuskával egy olyan ikonikus magyar étel, amely mélyen gyökerezik a hazai gasztronómiában és a magyar konyha szeretetében. Ez a tradicionális fogás olyan ízeket és aromákat hordoz magában, amelyek generációk óta kényeztetik a magyar családokat és vendéglátókat.

A recept alapja a gazdag és szaftos paprikás csirke, melynek elkészítése során a friss hozzávalók és a fűszerek együttesen alkotnak egy ízletes és tápláló fogást. A finomra vágott vöröshagyma, az őrölt édes paprika és a friss csirkemell összetalálkozik a tejföl krémes textúrájával, hogy létrehozzon egy ínycsiklandó mártást, amely melegíti a szívet és az otthont.

A galuska, a paprikás csirke hű társa, melynek könnyű és levegős textúrája kiválóan kiegészíti a szaftos mártást. A tojás és a liszt egyszerű összekeverése, majd forró vízben való főzése során létrejönnek a puha és könnyed galuskák, melyek felveszik a csirke raguleves ízét, miközben megmaradnak sajátos ízvilágukkal.

Ez az étel nemcsak a táplálkozásról szól, hanem az összetartozásról és a közösségi együttlétről is. A paprikás csirke galuskával elkészítése és elfogyasztása olyan pillanatokat teremt, amelyek összekötik a családot és a barátokat, és emlékezetessé teszik az asztal körül töltött időt. A recept hagyományosan megünnepeli a magyar konyha sokszínűségét és gazdagságát, miközben az otthon melegét és vendégszeretetét varázsolja az asztalra.

Hozzávalók a paprikás csirkéhez:

  • 1 kg csirkehús (comb vagy mell), apróra vágva
  • 2 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál őrölt édes paprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 500 ml tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva (opcionális)
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje, apróra vágva a díszítéshez

Hozzávalók a galuskához:

  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • só ízlés szerint
  • víz a tészta elkészítéséhez

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a paprikás csirkét. Egy lábasban melegítsük fel az olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk meg üvegesre.
  2. Amikor a hagyma megpirult, adjuk hozzá az őrölt édes paprikát, és pirítsuk további 1-2 percig, hogy kihozza az ízeket.
  3. Adjuk hozzá az apróra vágott csirkemellet a lábasba, és süssük 5-7 percig, amíg a csirkehús kicsit megpirul.
  4. Keverjük hozzá a lisztet a csirkéhez, és pirítsuk további 1-2 percig, hogy a liszt kissé megpiruljon.
  5. Lassan öntsük hozzá a tejfölt, és keverjük össze alaposan a csirkével és a hagymával. Főzzük további 15-20 percig, amíg a csirkehús megpuhul és a mártás sűrűsödni kezd. Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Ha használunk fokhagymát, adjuk hozzá most.
  6. Közben készítsük el a galuskát. Egy tálban keverjük össze a tojást a liszttel és a sóval, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű tésztát kapjunk.
  7. Forraljunk fel egy nagy lábos vizet, majd kiskanállal kanalazzuk be a galuskát a forró vízbe. Főzzük őket, amíg feljönnek a víz felszínére, majd még 2-3 percig főzzük tovább.
  8. Szűrjük le a galuskákat, majd öntsük le őket hideg vízzel, hogy megállítsuk a főzésüket.
  9. Tálaláskor helyezzük a galuskát egy tányérra, és kanalazzuk rá a paprikás csirkét. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel a tetejét.

Ez a paprikás csirke galuskával egy igazi magyar ínyencség, amelynek gazdag ízei és szaftos állaga garantáltan elbűvöli a családot és a vendégeket egyaránt.

Jó étvágyat kívánok!