A mimóza szelet egy klasszikus magyar sütemény, amely könnyű krémes állagával és ízletes tésztájával népszerű.
Az alábbiakban bemutatom a receptet.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 3 db tojássárgája
- 4 ek tejföl
- 1 csomag sütőpor (kb. 8 g)
- 1 csipet só
Krém:
- 7,5 dl tej
- 5 ek liszt
- 10 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
Díszítés:
- Reszelt citromhéj (opcionális)
- Baracklekvár (opcionális)
Elkészítés:
1. Tészta készítése:
- A lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük.
- Elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk.
- A tésztát két részre osztjuk, és kinyújtjuk őket lapokká.
2. Sütés:
- Az egyik tésztalapot tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben (180 °C) kb. 15-20 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
- A másik tésztalapot is megsütjük.
3. Krém készítése:
- A tejet felforraljuk, majd a lisztet és a porcukrot simára keverjük egy kis tejjel.
- A forró tejhez adjuk a keveréket, folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk belőle.
- Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojásokat és a vaníliás cukrot.
4. Összeállítás:
- Az első tésztalapot megkenjük a krém felével.
- Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd a maradék krémet is elosztjuk rajta.
- Díszíthetjük reszelt citromhéjjal vagy baracklekvárral.
5. Hűtés:
- A süteményt hűtőben legalább 2 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A mimóza szelet kiváló választás ünnepi alkalmakra vagy bármilyen édességkedvelő rendezvényre!
Jó étvágyat hozzá!