Mimóza szelet

Mimóza szelet

A mimóza szelet egy klasszikus magyar sütemény, amely könnyű krémes állagával és ízletes tésztájával népszerű.

Az alábbiakban bemutatom a receptet.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 4 ek tejföl
  • 1 csomag sütőpor (kb. 8 g)
  • 1 csipet só

Krém:

  • 7,5 dl tej
  • 5 ek liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor

Díszítés:

  • Reszelt citromhéj (opcionális)
  • Baracklekvár (opcionális)

Elkészítés:

1. Tészta készítése:

  • A lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük.
  • Elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint.
  • Hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk.
  • A tésztát két részre osztjuk, és kinyújtjuk őket lapokká.

2. Sütés:

  • Az egyik tésztalapot tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben (180 °C) kb. 15-20 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
  • A másik tésztalapot is megsütjük.

3. Krém készítése:

  • A tejet felforraljuk, majd a lisztet és a porcukrot simára keverjük egy kis tejjel.
  • A forró tejhez adjuk a keveréket, folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk belőle.
  • Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojásokat és a vaníliás cukrot.

4. Összeállítás:

  • Az első tésztalapot megkenjük a krém felével.
  • Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd a maradék krémet is elosztjuk rajta.
  • Díszíthetjük reszelt citromhéjjal vagy baracklekvárral.

5. Hűtés:

  • A süteményt hűtőben legalább 2 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A mimóza szelet kiváló választás ünnepi alkalmakra vagy bármilyen édességkedvelő rendezvényre!

Jó étvágyat hozzá!