Képzeld, ma egy igazi magyar klasszikussal rukkolok elő: a Mátrai borzaskával! Ez a fogás olyan, mint egy ölelés a nagyi konyhájából – meleg, megnyugtató és tele van szeretettel. Ha még nem kóstoltad, most itt az ideje, hogy bepótold ezt a kulináris élményt!
A Mátrai borzaska nevét a „borzas” külsejéről kapta, ami a reszelt krumplis bundának köszönhető. Ez a bunda nem csak ropogóssá teszi a húst, de szaftos is marad tőle. És amikor hozzáadod a fokhagymás tejfölt és a ráolvadt sajtot… hát, az maga a mennyország egy tányéron!
Ne ijedj meg, ha még sosem készítettél ilyet! Ez a recept annyira egyszerű, hogy akár a konyhában kevésbé jártas barátaid is simán megcsinálhatják. Szóval, dobd fel a kötényt, és lássunk neki!
Hozzávalók
A húshoz:
- 700 g sertéskaraj
- só, bors
- 80 g finomliszt
- bő olaj a sütéshez
A bundához:
- 700 g krumpli (hámozva)
- 3 db tojás
- 120 g finomliszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- só
Az összeállításhoz:
- 350 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 250 g edami sajt
Elkészítés
- A húst szeleteld fel 2 cm vastag szeletekre, klopfold ki finoman, majd sózd, borsozd meg.
- A krumplit reszeld le, és alaposan nyomkodd ki a levét. Keverd össze a tojásokkal, liszttel, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel és sóval.
- A hússzeleteket először forgasd meg lisztben, majd a krumplis masszában. A kezeddel nyomkodd rá a bundát a húsra.
- Süsd ki a húsokat bő, 170 fokos olajban, oldalanként 2-3 percig. Szedd papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
- Keverd el a tejfölt a zúzott fokhagymával és egy csipet sóval. Kend meg vele a kisült húsokat.
- Szórd meg a tetejüket reszelt sajttal, majd tedd be a 200 fokos sütőbe grillfokozaton, amíg a sajt kicsit ráolvad.
És voilà! Kész is a mesés Mátrai borzaskád! Tálald steakkrumplival és csemege uborkával, szórd meg egy kis friss petrezselyemmel, és már neki is láthatsz ennek a fenséges fogásnak.
Ne feledd, a titok a szeretetben rejlik, amivel készíted.
Jó étvágyat kívánok hozzá!