Marlenka

Marlenka

A Marlenka egy népszerű, diós, krémes sütemény, amelynek elkészítése igazi kihívás, de az eredmény minden fáradtságot megér. Az alábbiakban bemutatom a klasszikus diós Marlenka receptjét lépésről lépésre.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 3 dkg zsír (vajjal helyettesíthető)
  • 4 dkg teavaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál ecet (10%-os)
  • 35 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 1 doboz sűrített tej (397 g)
  • 6 dkg vaníliás pudingpor (másfél tasak)
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 14 dkg teavaj
  • 1 csipet só

A szóráshoz:

  • 10 dkg dió (opcionális, de ajánlott)

A csoki glazúrhoz:

  • 4 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál tejszín

Elkészítés lépései

Karamell készítése: A sűrített tejet főzzük karamellé. Ez körülbelül 2 perc előkészületet igényel, majd folyamatosan kevergetés nélkül főzzük, amíg kész nem lesz. Hagyjuk kihűlni.

Vanília krém főzése: A vanília krémet készítsük el a pudingporból, cukorból és tejből. Ezt is jóval az összeállítás előtt kell elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni.

Dió pirítása: A diót opcionálisan pirítsuk meg a tészta sütése előtt pár perccel.

Tészta elkészítése: A zsírt és vajat olvasszuk fel egy lábosban, adjuk hozzá a cukrot, tojásokat és mézet. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát és az ecetet. A lisztet fokozatosan keverjük hozzá, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Osszuk a tésztát öt egyenlő részre.

Tészta sütése: A tésztalapokat sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra, majd süssük őket előmelegített sütőben 180 °C-on 4-5 percig. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert kiszáradnak.

Krém összeállítása: A kihűlt karamellt keverjük össze a vanília krémmel és a darált dióval.

Rétegezés: Az első tésztalapot helyezzük egy tálcára, kenjük meg a krém felével, majd folytassuk a rétegezést a maradék lapokkal és krémmel. Az utolsó lapot is kenjük meg krémmel és szórjuk meg durvára vágott dióval.

Hűtés: A Marlenkát fóliával lefedve tegyük a hűtőbe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás: Tálalás előtt vágjuk fel kockákra vagy háromszögekre.

Ez a recept nemcsak ízletes, hanem látványos desszert is, amely bármilyen ünnepi alkalomra tökéletes választás!

Jó étvágyat a finomsághoz!