A Hortobágyi húsos palacsinta egy hagyományos magyar étel, amely húsos töltelékkel töltött palacsintából áll, és sűrű tejfölös-sajtos öntettel van bevonva.
A következőkben néhány fontos információt érdemes tudni erről a fogásról:
- Eredet és névadás: A hortobágyi húsos palacsinta neve a Hortobágy nevéből származik, amely egy híres alföldi táj Magyarországon. A húsos palacsinta hagyománya a hortobágyi pásztorok étkezési szokásaiból ered.
- Összetevők: A palacsintatészta klasszikus hozzávalókból készül, mint a liszt, tojás, tej és só. A töltelék általában csirkemellből készül, de néha marhahús vagy sertéshús is felhasználható. A húsotliszt, hagyma, fűszerek és paradicsompüré keverékével főzik meg, majd a palacsintákba töltik.
- Sajátos ízesítés: A hortobágyi húsos palacsinta egyedi ízkombinációval rendelkezik. A töltelék gyakran tartalmaz paprikát, paradicsompürét és fokhagymát, amelyek gazdagabbá teszik az ízeket. Az öntetben lévő tejföl és reszelt sajt pedig krémes és sós ízt ad a fogásnak.
- Tálalás: A húsos palacsintát általában tűzálló tálon vagy sütőedényben sütik meg, és az öntettel együtt tálalják. A friss petrezselyem zöldjével szokás díszíteni.
- Népszerűség: A hortobágyi húsos palacsinta egy népszerű fogás Magyarországon, és gyakran megtalálható az éttermek és vendéglátóhelyek étlapján. Számos család is otthon készíti el, különösen az ünnepek alkalmával vagy különleges eseményeken.
Összességében a hortobágyi húsos palacsinta egy ízletes és tartalmas étel, amely a magyar konyha egyik jellegzetes fogása. Gazdag ízei és sajátos ízkombinációja miatt kedvelt étel mind a helyiek, mind a turisták körében.
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemellfilé
- 1 közepes fej hagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál paprika
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 palacsintalap
- 3 dl húsleves
- só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg reszelt sajt
- petrezselyem zöldje a díszítéshez
Elkészítés:
- Először is készítsünk palacsintatésztát a hagyományos módon, majd sütögessünk ki belőle hat vékony palacsintát.
- A csirkemellet mossuk meg és vágjuk apró kockákra. A hagymát vágjuk fel apróra, majd dinszteljük üvegesre az olajon. Adjuk hozzá a csirkemellet és pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Amikor a csirkemell megpirult, szórjuk meg liszttel, majd keverjük hozzá a paprikát és a paradicsompürét. Öntsük fel a húslevessel, majd forraljuk fel és főzzük néhány percig, amíg besűrűsödik.
- Miután a töltelék kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd tegyük egyenként a palacsintákba és hajtogassuk össze őket. Helyezzük a palacsintákat egy tűzálló tálba.
- A tejfölt keverjük össze a zúzott fokhagymával és ízlés szerint sóval. Öntsük a tejfölös keveréket a palacsintákra, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
- Tegyük a tűzálló tálat a sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig, vagy amíg a sajt szép aranybarnára nem pirul.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyem zöldjével.
Élvezd az ízletes és tartalmas hortobágyi húsos palacsintát!
Jó étvágyat kívánok!