Hortobágyi húsos palacsinta

hortobágyi húsos palacsinta

A Hortobágyi húsos palacsinta egy hagyományos magyar étel, amely húsos töltelékkel töltött palacsintából áll, és sűrű tejfölös-sajtos öntettel van bevonva.

A következőkben néhány fontos információt érdemes tudni erről a fogásról:

  1. Eredet és névadás: A hortobágyi húsos palacsinta neve a Hortobágy nevéből származik, amely egy híres alföldi táj Magyarországon. A húsos palacsinta hagyománya a hortobágyi pásztorok étkezési szokásaiból ered.
  2. Összetevők: A palacsintatészta klasszikus hozzávalókból készül, mint a liszt, tojás, tej és só. A töltelék általában csirkemellből készül, de néha marhahús vagy sertéshús is felhasználható. A húsotliszt, hagyma, fűszerek és paradicsompüré keverékével főzik meg, majd a palacsintákba töltik.
  3. Sajátos ízesítés: A hortobágyi húsos palacsinta egyedi ízkombinációval rendelkezik. A töltelék gyakran tartalmaz paprikát, paradicsompürét és fokhagymát, amelyek gazdagabbá teszik az ízeket. Az öntetben lévő tejföl és reszelt sajt pedig krémes és sós ízt ad a fogásnak.
  4. Tálalás: A húsos palacsintát általában tűzálló tálon vagy sütőedényben sütik meg, és az öntettel együtt tálalják. A friss petrezselyem zöldjével szokás díszíteni.
  5. Népszerűség: A hortobágyi húsos palacsinta egy népszerű fogás Magyarországon, és gyakran megtalálható az éttermek és vendéglátóhelyek étlapján. Számos család is otthon készíti el, különösen az ünnepek alkalmával vagy különleges eseményeken.

Összességében a hortobágyi húsos palacsinta egy ízletes és tartalmas étel, amely a magyar konyha egyik jellegzetes fogása. Gazdag ízei és sajátos ízkombinációja miatt kedvelt étel mind a helyiek, mind a turisták körében.

Hozzávalók:

  • 20 dkg csirkemellfilé
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál paprika
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 palacsintalap
  • 3 dl húsleves
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • petrezselyem zöldje a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Először is készítsünk palacsintatésztát a hagyományos módon, majd sütögessünk ki belőle hat vékony palacsintát.
  2. A csirkemellet mossuk meg és vágjuk apró kockákra. A hagymát vágjuk fel apróra, majd dinszteljük üvegesre az olajon. Adjuk hozzá a csirkemellet és pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  3. Amikor a csirkemell megpirult, szórjuk meg liszttel, majd keverjük hozzá a paprikát és a paradicsompürét. Öntsük fel a húslevessel, majd forraljuk fel és főzzük néhány percig, amíg besűrűsödik.
  4. Miután a töltelék kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd tegyük egyenként a palacsintákba és hajtogassuk össze őket. Helyezzük a palacsintákat egy tűzálló tálba.
  5. A tejfölt keverjük össze a zúzott fokhagymával és ízlés szerint sóval. Öntsük a tejfölös keveréket a palacsintákra, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
  6. Tegyük a tűzálló tálat a sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig, vagy amíg a sajt szép aranybarnára nem pirul.
  7. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyem zöldjével.

Élvezd az ízletes és tartalmas hortobágyi húsos palacsintát!

Jó étvágyat kívánok!