A Gordon Bleu egy klasszikus étel, amely a francia konyha eleganciáját ötvözi a magyar ízekkel. Ez a különleges fogás, amely nevét a „kék szalag” jelentésű francia kifejezésről kapta, már évszázadok óta a gasztronómia csúcsát jelképezi.
A töltött, rántott hús fogalma sokak számára ismerős, ám a Gordon Bleu valódi titka abban rejlik, hogy tökéletes harmóniában ötvözi a szaftos húst, az olvadó sajtot és a finom sonkát. Ezzel a kombinációval az étel nemcsak laktató, hanem egyedi ízélményt is nyújt.
A Gordon Bleu elkészítése otthon is könnyen kivitelezhető, így akár egy ünnepi vacsora központi eleme is lehet, de a hétköznapokat is feldobhatja egy ilyen elegáns fogás. A recept egyszerűsége és sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy a házi szakácsok is bátran kísérletezzenek vele, saját ízlésük szerint variálva a hozzávalókat. Legyen szó csirke-, borjú- vagy sertéshúsról, a Gordon Bleu mindig sikerre van ítélve.
Ez a fogás nem csupán ízletes, hanem látványos is, hiszen a ropogós aranybarna panír alatt rejtőző sajtos-sonkás töltelék valódi meglepetést okoz a tányéron. Tálalása szinte bármilyen körettel lehetséges, így garantáltan mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő kombinációt. Ha valami igazán különlegessel szeretnéd meglepni családodat vagy vendégeidet, a Gordon Bleu tökéletes választás lesz.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell (vagy borjúhús, sertéshús is használható)
- 4 szelet sonka (pl. főtt sonka, vagy feketeerdei sonka)
- 4 szelet sajt (emmentáli, gouda, vagy ementáli jellegű sajt)
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Hús előkészítése:
- A csirkemelleket (vagy választott húst) vágd két vékony szeletre, majd klopfold ki őket egyenletes vastagságúra. Arra ügyelj, hogy ne legyenek túl vékonyak, hogy könnyen tudjad őket tölteni.
- Sózd és borsozd meg mindkét oldalát a hússzeleteknek.
Töltés:
- Helyezz egy szelet sonkát és egy szelet sajtot a hússzelet közepére.
- Hajtsd félbe a hússzeletet úgy, hogy a sonka és a sajt belül maradjon, majd a széleket finoman nyomkodd össze. Ha szükséges, fogpiszkálóval rögzítheted, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Panírozás:
- Forgasd meg a megtöltött húsokat először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában. Ügyelj arra, hogy minden oldala egyenletesen legyen bevonva.
Sütés:
- Hevíts olajat egy serpenyőben közepes lángon.
- Süsd a Gordon Bleu-ket aranybarnára, oldalanként körülbelül 4-5 percig, amíg a hús átsül, és a panír ropogós lesz.
- Ha szükséges, a sütést a sütőben is befejezheted, hogy a hús biztosan átsüljön.
Tálalás:
- Tálald a Gordon Bleu-t friss salátával, sült krumplival vagy párolt zöldségekkel.
Ez a recept a hagyományos Gordon Bleu elkészítési módját követi, amely mindig garantáltan finom eredményt ad! Jó étvágyat!