Gordon Bleu

Gordon Bleu

A Gordon Bleu egy klasszikus étel, amely a francia konyha eleganciáját ötvözi a magyar ízekkel. Ez a különleges fogás, amely nevét a „kék szalag” jelentésű francia kifejezésről kapta, már évszázadok óta a gasztronómia csúcsát jelképezi.

A töltött, rántott hús fogalma sokak számára ismerős, ám a Gordon Bleu valódi titka abban rejlik, hogy tökéletes harmóniában ötvözi a szaftos húst, az olvadó sajtot és a finom sonkát. Ezzel a kombinációval az étel nemcsak laktató, hanem egyedi ízélményt is nyújt.

A Gordon Bleu elkészítése otthon is könnyen kivitelezhető, így akár egy ünnepi vacsora központi eleme is lehet, de a hétköznapokat is feldobhatja egy ilyen elegáns fogás. A recept egyszerűsége és sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy a házi szakácsok is bátran kísérletezzenek vele, saját ízlésük szerint variálva a hozzávalókat. Legyen szó csirke-, borjú- vagy sertéshúsról, a Gordon Bleu mindig sikerre van ítélve.

Ez a fogás nem csupán ízletes, hanem látványos is, hiszen a ropogós aranybarna panír alatt rejtőző sajtos-sonkás töltelék valódi meglepetést okoz a tányéron. Tálalása szinte bármilyen körettel lehetséges, így garantáltan mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő kombinációt. Ha valami igazán különlegessel szeretnéd meglepni családodat vagy vendégeidet, a Gordon Bleu tökéletes választás lesz.

Hozzávalók:

  • 4 szelet csirkemell (vagy borjúhús, sertéshús is használható)
  • 4 szelet sonka (pl. főtt sonka, vagy feketeerdei sonka)
  • 4 szelet sajt (emmentáli, gouda, vagy ementáli jellegű sajt)
  • 2 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • Só, bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Hús előkészítése:

    • A csirkemelleket (vagy választott húst) vágd két vékony szeletre, majd klopfold ki őket egyenletes vastagságúra. Arra ügyelj, hogy ne legyenek túl vékonyak, hogy könnyen tudjad őket tölteni.
    • Sózd és borsozd meg mindkét oldalát a hússzeleteknek.
  2. Töltés:

    • Helyezz egy szelet sonkát és egy szelet sajtot a hússzelet közepére.
    • Hajtsd félbe a hússzeletet úgy, hogy a sonka és a sajt belül maradjon, majd a széleket finoman nyomkodd össze. Ha szükséges, fogpiszkálóval rögzítheted, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
  3. Panírozás:

    • Forgasd meg a megtöltött húsokat először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában. Ügyelj arra, hogy minden oldala egyenletesen legyen bevonva.
  4. Sütés:

    • Hevíts olajat egy serpenyőben közepes lángon.
    • Süsd a Gordon Bleu-ket aranybarnára, oldalanként körülbelül 4-5 percig, amíg a hús átsül, és a panír ropogós lesz.
    • Ha szükséges, a sütést a sütőben is befejezheted, hogy a hús biztosan átsüljön.
  5. Tálalás:

    • Tálald a Gordon Bleu-t friss salátával, sült krumplival vagy párolt zöldségekkel.

Ez a recept a hagyományos Gordon Bleu elkészítési módját követi, amely mindig garantáltan finom eredményt ad! Jó étvágyat!