Gombapaprikás nokedlivel

gombapaprikás nokedlivel

A gombapaprikás egy igazi magyar klasszikus, amely nemcsak az ízével, hanem a gyors elkészítésével is lenyűgöz. Ez az étel tökéletes választás a hétköznapokra, amikor valami finomra és laktatóra vágyunk, de nincs sok időnk a konyhában.

A gomba gazdag íze és a paprikás szósz kombinációja minden falatban megjelenik, így garantáltan elnyeri a családtagok tetszését.

A gombapaprikás sokféleképpen variálható, de a hagyományos recept szerint készítve igazán autentikus élményt nyújt.

A lágy nokedli pedig remekül kiegészíti az ételt, hiszen felszívja a szaftos szószt. Ha szereted a gombát és a magyar konyha ízeit, ne habozz, próbáld ki ezt a receptet!

Hozzávalók:

A gombapaprikáshoz:

  • 500 g gomba (pl. csiperke vagy erdei gomba)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál édesnemes paprika
  • 200 ml tejföl
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1-2 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • Friss petrezselyem (díszítéshez)

A nokedlihez:

  • 300 g liszt
  • 2 tojás
  • 150 ml víz

Elkészítés:

1. Gombapaprikás elkészítése:

  • A gombát alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel.
  • A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk egy nagyobb lábasban.
  • Hozzáadjuk a gombát, és közepes lángon pároljuk, amíg a gomba levét el nem párologtatja.
  • Ezután adjuk hozzá az édesnemes paprikát és az apróra vágott fokhagymát (ha használunk). Keverjük jól össze.
  • Öntsük fel egy kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd főzzük kb. 10 percig.
  • Végül keverjük bele a tejfölt, és hagyjuk még pár percig főni.

2. Nokedli készítése:

  • A lisztet keverjük össze a tojásokkal és egy csipet sóval.
  • Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, míg sűrű tésztát nem kapunk.
  • Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet.
  • A nokedli tésztát egy nokedliszaggatóval vagy kanállal szaggassuk bele a forró vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, kb. 1-2 perc múlva készen vannak.
  • Szűrjük le őket, majd tálalás előtt keverjük össze egy kis olajjal vagy vajjal.

Tálalás

A gombapaprikást tálaljuk frissen készült nokedlivel. Díszíthetjük friss petrezselyemmel, ami nemcsak szép színt ad az ételnek, hanem friss ízt is kölcsönöz neki. Ez az étel tökéletes választás egy családi vacsorához vagy baráti összejövetelhez – biztosan mindenki imádni fogja! Jó étvágyat kívánok!