Fokhagymás vajas garnéla

fokhagymás vajas garnéla

A fokhagymás vajas garnéla egy igazán klasszikus és közkedvelt fogás, amely nemcsak ízletes, de elkészítése is meglepően egyszerű és gyors. Ezt az ételt bátran ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a tenger gyümölcseit és a gazdag, aromás ízeket. A puha garnéla és az illatos fokhagymás vaj tökéletes harmóniája garantáltan elbűvöli az ízlelőbimbókat.

Ez a recept tökéletes választás lehet egy elegáns vacsorához, amikor valami különlegeset szeretnénk az asztalra tenni, de nincs sok időnk a konyhában tölteni. A fokhagymás vajas garnéla remekül illik egy romantikus estéhez vagy egy baráti összejövetelhez is, hiszen gyorsan elkészül, mégis olyan hatást kelt, mintha sokáig dolgoztunk volna rajta. Az étel sokoldalúsága abban is megmutatkozik, hogy számos körettel tálalható, legyen az friss baguette, párolt rizs vagy akár egy könnyed saláta.

Az egyszerű alapanyagokból készülő fokhagymás vajas garnéla remek példája annak, hogy a legfinomabb ételekhez nincs szükség bonyolult hozzávalókra vagy technikákra. Az étel ízét a friss, jó minőségű alapanyagok adják meg, különös tekintettel a garnélára, a vajra és a fokhagymára. Ez a fogás nemcsak finom, de egészséges is, hiszen a garnéla alacsony kalóriatartalmú, és kiváló fehérjeforrás.

Próbáld ki ezt a receptet, és engedd, hogy a fokhagyma és a vaj gazdag ízei elvarázsoljanak. Az étel elkészítése során az illatok már előre ígérik a különleges gasztronómiai élményt, amelyben részed lesz. Ne felejtsd el meghívni szeretteidet is, hiszen az étel varázsa akkor teljesedik ki igazán, ha közösen élvezhetitek.

Hozzávalók:

  • 500 g garnéla (tisztított, fej és farok nélkül)
  • 4 evőkanál vaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál friss petrezselyem (aprítva)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Ha a garnélákat még nem tisztították meg, akkor távolítsd el a fejeket és a páncélt, majd mosd meg őket alaposan. Töröld szárazra papírtörlővel.
  2. Vaj és fokhagyma előkészítése: Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vajat, és várd meg, amíg teljesen felolvad.
  3. Fokhagyma pirítása: Add hozzá az aprított fokhagymát a serpenyőbe, és pirítsd 1-2 percig, amíg aranybarna és illatos lesz. Vigyázz, hogy ne égesd meg a fokhagymát, mert keserű lesz az íze.
  4. Garnéla főzése: Tedd a garnélákat a serpenyőbe, és süsd őket 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg rózsaszínűvé és átlátszatlanná válnak. Ne főzd túl, mert akkor rágósak lesznek.
  5. Ízesítés: Amikor a garnélák majdnem készen vannak, add hozzá a citromlevet, a friss petrezselymet, és ízlés szerint sózd és borsozd.
  6. Tálalás: Keverd össze az egészet, hogy a garnélák egyenletesen befedve legyenek a fokhagymás vajas szósszal. Azonnal tálald forrón, például friss kenyérrel vagy rizzsel.

Tálalási ötletek:

  • Friss bagettel, hogy a vajas-fokhagymás szószt is fel tudd tunkolni.
  • Párolt rizzsel vagy tésztával, hogy egy teljesebb ételt kapj.
  • Egy könnyű salátával vagy grillezett zöldségekkel, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az étkezés.

Remélem, élvezni fogod ezt az ízletes és gyorsan elkészíthető fogást!