Eszterházy tokány

Eszterházy tokány

Az Eszterházy tokány egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely nevét a híres Eszterházy családról kapta. Ez a gazdag és ízletes étel a magyar gasztronómia egyik gyöngyszeme, amely ötvözi a marhahús zamatos ízét a sárgarépa és a zeller frissességével, mindezt egy selymes, tejfölös mártással koronázva.

Az Eszterházy tokány különlegessége abban rejlik, hogy bár laktató és tartalmas fogás, mégis kifinomult és elegáns, így tökéletes választás lehet hétvégi családi ebédekhez vagy akár ünnepi alkalmakra is.

A recept nemcsak ínycsiklandó, de egyúttal betekintést is nyújt a hagyományos magyar konyha technikáiba és alapanyagaiba. A szalonna, a hagyma és a fokhagyma hármasa adja meg az alapot, amelyet a mustár és a fehérbor tesz igazán különlegessé, míg a tejfölös mártás finom krémességet biztosít. Az Eszterházy tokány elkészítése bár időigényes lehet, a végeredmény minden erőfeszítést megér, hiszen egy olyan étel születik, amely garantáltan a család kedvence lesz.

Ezt a receptet azoknak ajánljuk, akik szeretik a tradicionális magyar ízeket, és szívesen kísérleteznek a konyhában egy-egy különlegesebb fogás elkészítésével. Az Eszterházy tokány tökéletes választás, ha egy tartalmas, de mégis elegáns ételt szeretnél az asztalra varázsolni, amely mindenki tetszését elnyeri majd.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 600 g marhahús (rostélyos vagy hátszín)
  • 2 közepes méretű sárgarépa
  • 1 kisebb zeller (vagy 2 zellerszár)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g füstölt szalonna
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl húsleves alaplé (vagy víz)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 babérlevél (opcionális)
  • 1 csokor petrezselyem (a díszítéshez)

Elkészítés:

  1. Hús előkészítése: A marhahúst vágd vékony csíkokra (tokányra), majd enyhén sózd és borsozd meg.
  2. Zöldségek előkészítése: A sárgarépát és a zellert tisztítsd meg, majd vágd vékony csíkokra. A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát pedig zúzd össze.
  3. Szalonna és hagyma pirítása: A füstölt szalonnát kockázd fel, majd egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban süsd ki a zsírját. A kisült szalonnát vedd ki, de a zsírban pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
  4. Hús pirítása: Add hozzá a felcsíkozott marhahúst a hagymához, és pirítsd meg, amíg minden oldala szépen meg nem barnul.
  5. Zöldségek hozzáadása: Add hozzá a felcsíkozott sárgarépát és zellert a húshoz, és pirítsd tovább néhány percig.
  6. Fűszerezés és folyadékok hozzáadása: Adj hozzá egy evőkanál mustárt, keverd jól össze, majd öntsd fel a fehérborral. Hagyd, hogy a bor kissé elpárologjon, majd add hozzá a húsleves alaplét és a babérlevelet, ha használod.
  7. Főzés: Fedő alatt, alacsony hőfokon főzd a tokányt, amíg a hús megpuhul (kb. 1-1,5 óra). Ha szükséges, közben pótold az elpárolgott folyadékot egy kevés vízzel vagy alaplével.
  8. Mártás készítése: Amikor a hús megpuhult, keverd össze a tejfölt a liszttel, majd adj hozzá egy kevés forró levet a lábasból, hogy a tejföl ne csomósodjon. Ezután öntsd vissza a tejfölös keveréket a tokányhoz, és óvatosan forrald fel, amíg a mártás besűrűsödik.
  9. Ízesítés: Adj hozzá egy evőkanál citromlevet és egy teáskanál cukrot a mártáshoz, ízlés szerint sózz és borsozz még egyszer.
  10. Tálalás: Az Eszterházy tokányt frissen aprított petrezselyemmel megszórva, tésztával, galuskával vagy párolt rizzsel tálald.

Ez az étel különleges, gazdag ízvilágával méltán népszerű, és ideális választás lehet egy kiadós ebédhez vagy vacsorához.

Jó étvágyat kívánok!