A csikós tokány egy hagyományos magyar étel, amely a húspörkölt egy változata, különlegessége pedig abban rejlik, hogy a húsra és a párolt zöldségekre egyedi, fűszeres szósz kerül. A csikós tokány a magyar csángó hagyományokra vezethető vissza. Egyes változatai a cigányszósznak köszönhetik különleges ízüket.
A csikós tokány elkészítése
Hozzávalók:
- 500 g marhahús (pl. comb vagy lapocka), kockákra vágva
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj a pároláshoz
- 2 evőkanál pirospaprika
- Só és bors ízlés szerint
- 1-2 teáskanál őrölt kömény
- 2-3 evőkanál liszt
- 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1-2 babérlevél
- 2-3 dl víz vagy húsleves
- 1-2 paradicsom, kockázva
- 2-3 paprika, kockázva
- 1-2 csípős paprika (opcionális, aki szereti az erősebb ízt)
- 2-3 dl tejföl
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban vagy fazékban hevítsd fel a sertészsírt vagy olajat közepes hőfokon. Párold üvegesre az apróra vágott hagymát.
- Adj hozzá a kockákra vágott marhahúst, és pirítsd meg mindkét oldalát, amíg szép barna színű lesz.
- Szórd meg a húst pirospaprikával, sóval, borssal és őrölt köménnyel. Keverd össze alaposan.
- Szórd meg a liszttel, majd pirítsd együtt a hússal és a fűszerekkel néhány percig.
- Adj hozzá zúzott fokhagymát és babérlevelet, majd öntsd fel a vízzel vagy húslevessel. Keverd el, hogy a liszt ne csomósodjon.
- Fedd le a lábast, és párold a húst és a fűszereket alacsony hőfokon kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.
- Közben néha keverd meg, és ha szükséges, pótolj vizet, hogy ne száradjon ki.
- Amikor a hús már majdnem kész, add hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, valamint a csípős paprikát (opcionális).
- Főzd további 15-20 percig, amíg a zöldségek is megfőnek, és a szósz besűrűsödik.
- Végül öntsd hozzá a tejfölt, és keverd el alaposan. Kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd utána sóval vagy borssal.
- Szolgáld fel melegen, friss petrezselyemmel díszítve.
A csikós tokányt általában rizzsel vagy tésztával tálalják. Ez a fogás gazdag és ízletes, a tejföl és a fűszerek pedig egyedivé teszik az ételt.