Csikós tokány

csikós tokány

A csikós tokány egy hagyományos magyar étel, amely a húspörkölt egy változata, különlegessége pedig abban rejlik, hogy a húsra és a párolt zöldségekre egyedi, fűszeres szósz kerül. A csikós tokány a magyar csángó hagyományokra vezethető vissza. Egyes változatai a cigányszósznak köszönhetik különleges ízüket.

A csikós tokány elkészítése

Hozzávalók:

  • 500 g marhahús (pl. comb vagy lapocka), kockákra vágva
  • 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj a pároláshoz
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1-2 teáskanál őrölt kömény
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1-2 babérlevél
  • 2-3 dl víz vagy húsleves
  • 1-2 paradicsom, kockázva
  • 2-3 paprika, kockázva
  • 1-2 csípős paprika (opcionális, aki szereti az erősebb ízt)
  • 2-3 dl tejföl
  • Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban vagy fazékban hevítsd fel a sertészsírt vagy olajat közepes hőfokon. Párold üvegesre az apróra vágott hagymát.
  2. Adj hozzá a kockákra vágott marhahúst, és pirítsd meg mindkét oldalát, amíg szép barna színű lesz.
  3. Szórd meg a húst pirospaprikával, sóval, borssal és őrölt köménnyel. Keverd össze alaposan.
  4. Szórd meg a liszttel, majd pirítsd együtt a hússal és a fűszerekkel néhány percig.
  5. Adj hozzá zúzott fokhagymát és babérlevelet, majd öntsd fel a vízzel vagy húslevessel. Keverd el, hogy a liszt ne csomósodjon.
  6. Fedd le a lábast, és párold a húst és a fűszereket alacsony hőfokon kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.
  7. Közben néha keverd meg, és ha szükséges, pótolj vizet, hogy ne száradjon ki.
  8. Amikor a hús már majdnem kész, add hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, valamint a csípős paprikát (opcionális).
  9. Főzd további 15-20 percig, amíg a zöldségek is megfőnek, és a szósz besűrűsödik.
  10. Végül öntsd hozzá a tejfölt, és keverd el alaposan. Kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd utána sóval vagy borssal.
  11. Szolgáld fel melegen, friss petrezselyemmel díszítve.

A csikós tokányt általában rizzsel vagy tésztával tálalják. Ez a fogás gazdag és ízletes, a tejföl és a fűszerek pedig egyedivé teszik az ételt.