Császármorzsa

császármorzsa

A császármorzsa, vagy más néven smarni, egy ízletes, hagyományos édesség, amely Ausztriából származik, de az egész Kárpát-medencében népszerűvé vált.

Eredetileg egy egyszerű paraszti étel volt, amelyet a bécsi udvar is hamar átvett, és ma már egyaránt megtalálható mind a hétköznapi, mind a ünnepi asztalokon. A puha, mégis ropogósra sütött tésztamorzsák, a mazsola és a finom vaníliás ízek kombinációja minden édesszájú kedvence lehet.

Ez a könnyen elkészíthető desszert nemcsak reggeli fogásként, hanem vacsora után is remek választás.

Az egyszerű hozzávalókkal és gyors elkészítési móddal ideális megoldás, ha valami finom, házias édességre vágysz.

A lekvárral vagy porcukorral tálalt császármorzsa tökéletes példa arra, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is lehet igazi ínyencséget varázsolni.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 250 g búzadara vagy liszt
  • 4 tojás
  • 500 ml tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g mazsola (opcionális)
  • 50 g vaj
  • Porcukor a tálaláshoz
  • Lekvár (pl. sárgabarack) a tálaláshoz

Elkészítés:

Tojásos keverék

Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd add hozzá a tejet. Ebbe a keverékbe fokozatosan szórd bele a búzadarát vagy lisztet, és keverd simára.

Tojásfehérje felverése

A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a tésztamasszába. Ha szeretnéd, mazsolát is adhatsz hozzá.

Sütés

Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon. Öntsd bele a tésztát, majd hagyd sülni néhány percig, amíg az alja szép aranybarnára pirul. Ezután egy spatulával kezd el kisebb darabokra tépkedni vagy vágni a tésztát, és pirítsd tovább, amíg a morzsák minden oldala egyenletesen meg nem pirul.

Császármorzsa tálalása

A kész császármorzsát porcukorral megszórva, lekvárral tálalhatod. A hagyományos kísérője a sárgabaracklekvár, de más gyümölcsös szószokkal is remekül párosítható.

Ez az egyszerű, de nagyszerű desszert bármikor jó választás, legyen szó hétvégi reggeliről vagy egy könnyű desszertről ebéd után.