Citromos sajttorta

citromos sajttorta

A citromos sajttorta egy klasszikus desszert, amely frissítő ízével és krémes állagával minden édesszájú szívét elnyeri. Ez a recept tökéletes egy különleges alkalomra vagy akár egy hétvégi családi ebéd zárásaként. A citrom üde zamata és a lágy krémsajt harmonikus párosa garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Könnyen elkészíthető, és a végeredmény lenyűgöző – egy valódi ínyencség, amit érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

Alap:

  • 200 g keksz (például zabkeksz vagy vajas keksz)
  • 100 g olvasztott vaj

Krémsajtos töltelék:

  • 600 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 150 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 tojás
  • 2 citrom reszelt héja
  • 100 ml friss citromlé
  • 200 ml habtejszín

Tetejére:

  • 200 g tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

1. Alap elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra (350°F).
  • Egy konyhai robotgépben daráljuk le a kekszeket morzsás állagúra, majd keverjük össze az olvasztott vajjal.
  • Nyomkodjuk a keveréket egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára, hogy egyenletes réteget kapjunk.
  • Süssük az alapot 10 percig, majd hagyjuk hűlni.

2. Krémsajtos töltelék elkészítése:

  • Egy nagy tálban keverjük simára a krémsajtot és a cukrot elektromos habverővel.
  • Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat, mindegyik után alaposan keverve.
  • Keverjük bele a citromhéjat és a citromlevet, majd végül a habtejszínt.
  • Öntsük a krémsajtos keveréket az elősütött kekszalapra.

3. Sütés:

  • Süssük a sajttortát 160°C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig, vagy amíg a szélei megszilárdulnak, de a közepe még enyhén remeg.
  • Kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a tortát lassan kihűlni a sütőben 1 órán át.
  • Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten.

4. Tetejére:

  • Keverjük össze a tejfölt, cukrot és vaníliakivonatot, majd egyenletesen kenjük el a kihűlt sajttorta tetején.
  • Tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek és a torta teljesen megszilárduljon.

Tálalás:

  • A sajttortát a hűtőből kivéve szeleteljük fel, és tálaljuk friss gyümölcsökkel, mint például áfonya, málna vagy eper.
  • A citromos sajttorta frissítő és krémes desszert, amely tökéletes befejezése egy finom étkezésnek!

Jó étvágyat kívánunk!