Cigánypecsenye

cigánypecsenye

A Cigánypecsenye elkészítése során a sertéshús szerepe kiemelkedő, melyet fűszeres bevonatba burkolva sütünk meg. A fűszeres paszta, amelyet a húsra kenünk, különleges ízvilágot kölcsönöz a pecsenyének, és a hagyma-fokhagyma keverék egyedülálló aromával gazdagítja az ételt.

Ez a recept egyszerű, de mégis megkapó. Bárki könnyen elkészítheti otthon, és garantáltan sikert arat minden alkalommal. A Cigánypecsenye nemcsak ízletes étel, hanem olyan fogás is, amely az étkezések közösségi élményét hozza magával. Ahogy elkészül és az asztalra kerül, az illata és íze meghívást jelent a család és barátok körében töltött örömteli pillanatokra.

Ez a recept nemcsak a magyar konyha része, hanem egy valódi gasztronómiai élmény, amelyet mindenki értékelni fog, akinek szerencséje van megkóstolni. Hagyományos és mégis izgalmas, a Cigánypecsenye egy olyan étel, amely soha nem megy ki a divatból, és mindig örömet okoz az asztalon.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb vagy tarja
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só ízlés szerint
  • Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A hús előkészítése: Mossuk meg és töröljük szárazra a sertéscombot vagy tarját. Vágjuk vékony szeletekre, de ne vágjuk teljesen át a húst, csak hagyjuk egyben, hogy könnyen ki tudjuk fektetni.
  2. A fűszeres bevonat elkészítése: Egy tálban keverjük össze a mustárt, a pirospaprikát, az őrölt köményt, a sót és a frissen őrölt fekete borsot. Adjuk hozzá a finomra vágott vagy reszelt fokhagymát és vöröshagymát. Jól keverjük össze, hogy egy egységes fűszeres pasztát kapjunk.
  3. A hús bekenése: Kenjük be a sertésszeleteket a fűszeres pasztával mindkét oldalról alaposan. Hagyjuk legalább fél órát pihenni, hogy az ízek jól átjárják a húst.
  4. A sütés: Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes-haladó hőfokon, majd adjunk hozzá egy kevés olajat. Süsse meg a hússzeleteket mindkét oldalán, amíg szép aranybarna kéreg nem képződik rajtuk, és a hús átsül.
  5. Tálalás: A kész cigánypecsenyét tálalhatjuk friss zöldségekkel, például paradicsommal, uborkával vagy paprikával. Kísérhetjük rizs, burgonya vagy friss kenyérrel is.
  6. Öntet: Az elkészített húst leöntjük egy kevés zsiradékkal, hogy ne száradjon ki, majd készíthetünk hozzá savanyúságokat, pl. céklát.
  7. Díszítés (opcionális): Ha szeretnénk, megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.

Élvezd ezt az ízletes és könnyen elkészíthető magyar ételt a család vagy a barátok körében!

Jó étvágyat!