Borsós tokány

borsós tokány

A borsós tokány egy hagyományos magyar étel, amelyben húst párolnak zöldségekkel és fűszerekkel. A fő összetevői általában sertéshús (vagy más típusú hús), hagyma, zöldborsó, és a karakteres ízért és színért a paprika. A tokányt gyakran tejföllel vagy tejszínnel is készítik, így egy krémes és ízletes ételt kapunk. Az elkészítés során a hús és zöldségek lassan párolódnak, ami hozzájárul az ízek mélyüléséhez és az étel szaftosságához.

Borsós tokány elkészítése

Hozzávalók:

  • 500 g sertéshús (pl. comb vagy lapocka), kockákra vágva
  • 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
  • 1-2 evőkanál olaj vagy zsír a pároláshoz
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1-2 babérlevél
  • 2-3 dl víz vagy húsleves
  • 1 csésze zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 2 dl tejföl vagy tejszín
  • Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban vagy fazékban hevítsd fel az olajat közepes hőfokon. Párold üvegesre az apróra vágott hagymát.
  2. Add hozzá a kockákra vágott húst, és pirítsd meg mindkét oldalát, amíg szép barna színű lesz.
  3. Szórd meg a húst pirospaprikával, sóval, borssal és őrölt köménnyel. Keverd össze alaposan.
  4. Szórd meg a liszttel, majd pirítsd együtt a hússal és a fűszerekkel néhány percig.
  5. Adj hozzá zúzott fokhagymát és babérlevelet, majd öntsd fel a vízzel vagy húslevessel. Keverd el, hogy a liszt ne csomósodjon.
  6. Fedd le a lábast, és párold a húst és a fűszereket alacsony hőfokon kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.
  7. Közben néha keverd meg, és ha szükséges, pótolj vizet, hogy ne száradjon ki.
  8. Amikor a hús már majdnem kész, add hozzá a zöldborsót, és főzd további 10-15 percig, amíg a borsó is megfő.
  9. Végül öntsd hozzá a tejfölt vagy tejszínt, és hagyd forrni egyet, hogy az ízek összeérjenek.
  10. Szolgáld fel melegen, petrezselyemmel díszítve.

A borsós tokányt általában rizzsel, tésztával vagy burgonyával tálaljuk. Ez egy ízletes és tápláló étel, amely magyar konyhának egyik kedvelt fogása.

A borsós tokány ideális választás lehet a családi ebédek vagy vacsorák során. A szaftos hús, a fűszerek és a zöldborsó ízletes kombinációja garantálja, hogy a családtagok élvezni fogják.