Bakonyi húsgombóc

Bakonyi húsgombóc

A Bakonyi húsgombóc egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely a bakonyi módra készült ételek gazdag ízvilágát és laktató jellegét ötvözi a húsgombócokkal. Ez a fogás tökéletes választás egy kiadós családi ebédhez vagy vacsorához, hiszen a szaftos húsgombócok és a gazdag, tejfölös-gombás mártás harmonikus kombinációja mindenkit levesz a lábáról.

A recept egyszerű, mégis különleges, így akár kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak, hogy egy tradicionális magyar ételt varázsoljanak az asztalra. A Bakonyi húsgombóc remekül párosítható nokedlivel, galuskával vagy akár friss kenyérrel is, így biztosan mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Hozzávalók:

A húsgombócokhoz:

  • 500 g darált sertéshús (vagy marhahús)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (finomra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 csokor friss petrezselyem (aprítva)

A mártáshoz:

  • 200 g csiperkegomba (szeletelve)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl húsleves alaplé (vagy víz)
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 babérlevél

Elkészítés:

  1. Húsgombócok elkészítése:

    • Egy nagy tálban keverd össze a darált húst a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, zsemlemorzsával, pirospaprikával, sóval, borssal, és az aprított petrezselyemmel.
    • Formázz a keverékből kis gombócokat, kb. diónyi méretűeket.
    • Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd meg a húsgombócokat minden oldalukon, amíg szép aranybarnák lesznek. Ezután tedd félre őket egy tányérra.
  2. A mártás elkészítése:

    • Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húsgombócokat sütötted, pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.
    • Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd addig, amíg a gomba levet ereszt, majd párologtasd el a felesleges nedvességet.
    • Szórd rá a pirospaprikát, keverd össze, és add hozzá a lisztet. Pirítsd tovább, de vigyázz, hogy a paprika ne égjen meg.
    • Öntsd hozzá a húslevest (vagy vizet), majd keverd hozzá a tejfölt és a tejszínt. Fűszerezd sóval, borssal, és add hozzá a babérlevelet.
    • Helyezd vissza a húsgombócokat a mártásba, és lassú tűzön főzd tovább 15-20 percig, amíg a gombócok teljesen megfőnek, és a mártás besűrűsödik.
  3. Tálalás:

    • A bakonyi húsgombócot frissen, főtt tésztával, galuskával vagy nokedlivel tálald. Az ételt megszórhatod friss petrezselyemmel, hogy még ízletesebb legyen.

Ez a laktató és ízletes étel remek választás, ha egy hagyományos magyar fogást szeretnél készíteni, amely minden családi asztalon megállja a helyét.

Jó étvágyat az ételhez!