A Bakonyi húsgombóc egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely a bakonyi módra készült ételek gazdag ízvilágát és laktató jellegét ötvözi a húsgombócokkal. Ez a fogás tökéletes választás egy kiadós családi ebédhez vagy vacsorához, hiszen a szaftos húsgombócok és a gazdag, tejfölös-gombás mártás harmonikus kombinációja mindenkit levesz a lábáról.
A recept egyszerű, mégis különleges, így akár kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak, hogy egy tradicionális magyar ételt varázsoljanak az asztalra. A Bakonyi húsgombóc remekül párosítható nokedlivel, galuskával vagy akár friss kenyérrel is, így biztosan mindenki megtalálja benne a kedvencét.
Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:
- 500 g darált sertéshús (vagy marhahús)
- 1 közepes fej vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
- 1 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1 csokor friss petrezselyem (aprítva)
A mártáshoz:
- 200 g csiperkegomba (szeletelve)
- 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 2 dl húsleves alaplé (vagy víz)
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- Só, bors ízlés szerint
- 1 babérlevél
Elkészítés:
Húsgombócok elkészítése:
- Egy nagy tálban keverd össze a darált húst a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, zsemlemorzsával, pirospaprikával, sóval, borssal, és az aprított petrezselyemmel.
- Formázz a keverékből kis gombócokat, kb. diónyi méretűeket.
- Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd meg a húsgombócokat minden oldalukon, amíg szép aranybarnák lesznek. Ezután tedd félre őket egy tányérra.
A mártás elkészítése:
- Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húsgombócokat sütötted, pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.
- Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd addig, amíg a gomba levet ereszt, majd párologtasd el a felesleges nedvességet.
- Szórd rá a pirospaprikát, keverd össze, és add hozzá a lisztet. Pirítsd tovább, de vigyázz, hogy a paprika ne égjen meg.
- Öntsd hozzá a húslevest (vagy vizet), majd keverd hozzá a tejfölt és a tejszínt. Fűszerezd sóval, borssal, és add hozzá a babérlevelet.
- Helyezd vissza a húsgombócokat a mártásba, és lassú tűzön főzd tovább 15-20 percig, amíg a gombócok teljesen megfőnek, és a mártás besűrűsödik.
Tálalás:
- A bakonyi húsgombócot frissen, főtt tésztával, galuskával vagy nokedlivel tálald. Az ételt megszórhatod friss petrezselyemmel, hogy még ízletesebb legyen.
Ez a laktató és ízletes étel remek választás, ha egy hagyományos magyar fogást szeretnél készíteni, amely minden családi asztalon megállja a helyét.
Jó étvágyat az ételhez!