A bácskai rizses hús egy igazi klasszikus a délvidéki magyar konyhában, melyet húsos, fűszeres ízek és a rizs krémes állaga tesz különlegessé. Ez az étel nemcsak ízletes, hanem könnyen elkészíthető is, így ideális választás mindennapi ebédre vagy vacsorára. A recept hagyományosan sertéshúsból készül, amit apróra vágva és fűszerekkel ízesítve párolunk meg zöldségekkel és rizzsel együtt.
A bácskai rizses hús egy hagyományos, ízletes étel, melyet a Vajdaságban és a bácskai vidéken készítenek. Íme a recept lépései:
Hozzávalók:
- 500 g sertéshús (pl. lapocka vagy comb)
- 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy préselve
- 1 közepes zöldpaprika, apróra vágva
- 1 közepes paradicsom, apróra vágva vagy hámozott paradicsomkonzerv (opcionális)
- 1 csésze rizs
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
- 1-2 csipet őrölt kömény
- 1 liter húsleves vagy víz (kb. annyi, hogy ellepje az összes hozzávalót)
Elkészítés:
- Hús előkészítése:
- A sertéshúst vágd kisebb kockákra.
- Forrósítsd fel a zsírt vagy olajat egy nagy lábasban, majd pirítsd meg benne a húskockákat, amíg szép barna színűek lesznek.
- Zöldségek hozzáadása:
- Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsd együtt a hússal, amíg üveges lesz.
- Keverd hozzá a fokhagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot (ha használsz).
- Fűszerek és rizs hozzáadása:
- Szórj rá pirospaprikát, és keverd össze.
- Öntsd hozzá a rizst, majd keverd el, hogy a rizs is befedődjön a fűszerekkel és a zöldségekkel.
- Főzés:
- Öntsd fel húslevessel vagy vízzel úgy, hogy ellepje az összes hozzávalót.
- Adj hozzá egy babérlevelet, sózd, borsozd ízlés szerint, és szórd bele az őrölt köményt.
- Forrald fel, majd fedő alatt közepes lángon főzd kb. 20-25 percig, vagy amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik.
- Készítés vége:
- Ha szükséges, időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja.
- Ha elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni néhány percig, majd tálald.
A bácskai rizses hús remek választás, ha valami ízletes, tápláló és könnyen elkészíthető ételt szeretnél az asztalra tenni.
Jó étvágyat kívánok!