Apfelstrudel (Almás rétes)

Apfelstrudel (Almás rétes)

Az Apfelstrudel, azaz az almás rétes az osztrák konyha egyik legismertebb és legkedveltebb édessége, amely méltán népszerű a világ számos táján. Ezt a klasszikus desszertet gyakran társítják az osztrák gasztronómia jelképeként emlegetett Bécshez, de valójában egész Ausztriában kedvelt fogás. Az almás rétes elkészítése és fogyasztása egyaránt hagyományos és örömteli élmény, amelynek révén az embernek úgy érezheti magát, mintha egy darabkát kapott volna az osztrák kultúrából és gasztronómiából.

Az Apfelstrudel elkészítése szinte minden otthonban megtalálható alapanyagokból történhet, és nemcsak az ízélmény, hanem a készítés folyamata is örömet és elégedettséget nyújt. A vékony tészta és az illatos, fűszeres alma töltelék kombinációja tökéletes egyensúlyt teremt a ropogós és az édeskés ízek között. A rétes vagy tészta tekercsébe rejtett almás töltelék és a kész étel illata mindig összehívja a családot vagy barátokat, hogy együtt élvezhessék a frissen sütött rétes ízeit és melegségét. A porcukorral megszórt és tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálalt Apfelstrudel igazi csemege, amely örök emlékeket idéz minden falatával.

Hozzávalók:

  • 6-8 db alma (típustól függően), hámozva és vékonyra szeletelve
  • 150 g kristálycukor
  • 100 g morzsolt mandula vagy dió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6-8 db réteslap (vagy vékony tészta)
  • 50 g vaj, olvasztva
  • Porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra (356°F).
  2. Egy tálban keverjük össze az almát, a kristálycukrot, a morzsolt mandulát vagy diót, a fahéjat és a citromhéjat. Hagyjuk állni kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  3. Terítsünk ki egy réteslapot vagy vékony tésztát egy tiszta felületre, majd kenjük meg a tésztát olvasztott vajjal.
  4. Elrendezzük az alma tölteléket a tészta egyik szélén, majd tekerjük fel a rétest vagy a tésztát, hogy az alma töltelék beleszoruljon a tészta belsejébe.
  5. Helyezzük a rétest vagy tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, varrattal lefelé.
  6. Ismételjük meg az előző lépéseket a maradék réteslapokkal vagy tésztával és töltelékkel.
  7. Kenjük meg a rétesek vagy tészták tetejét a maradék olvasztott vajjal.
  8. Süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg a rétes vagy tészta aranyszínű és ropogós.
  9. Tálaljuk porcukorral megszórva, és kínáljuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.

Jó étvágyat!