A Marlenka egy népszerű, diós, krémes sütemény, amelynek elkészítése igazi kihívás, de az eredmény minden fáradtságot megér. Az alábbiakban bemutatom a klasszikus diós Marlenka receptjét lépésről lépésre.
Hozzávalók
A tésztához:
- 3 dkg zsír (vajjal helyettesíthető)
- 4 dkg teavaj
- 15 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál ecet (10%-os)
- 35 dkg finomliszt (BL55)
- 1 evőkanál tejföl
A krémhez:
- 1 doboz sűrített tej (397 g)
- 6 dkg vaníliás pudingpor (másfél tasak)
- 10 dkg cukor
- 4 dl tej
- 14 dkg teavaj
- 1 csipet só
A szóráshoz:
- 10 dkg dió (opcionális, de ajánlott)
A csoki glazúrhoz:
- 4 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál tejszín
Elkészítés lépései
Karamell készítése: A sűrített tejet főzzük karamellé. Ez körülbelül 2 perc előkészületet igényel, majd folyamatosan kevergetés nélkül főzzük, amíg kész nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
Vanília krém főzése: A vanília krémet készítsük el a pudingporból, cukorból és tejből. Ezt is jóval az összeállítás előtt kell elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni.
Dió pirítása: A diót opcionálisan pirítsuk meg a tészta sütése előtt pár perccel.
Tészta elkészítése: A zsírt és vajat olvasszuk fel egy lábosban, adjuk hozzá a cukrot, tojásokat és mézet. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát és az ecetet. A lisztet fokozatosan keverjük hozzá, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Osszuk a tésztát öt egyenlő részre.
Tészta sütése: A tésztalapokat sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra, majd süssük őket előmelegített sütőben 180 °C-on 4-5 percig. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert kiszáradnak.
Krém összeállítása: A kihűlt karamellt keverjük össze a vanília krémmel és a darált dióval.
Rétegezés: Az első tésztalapot helyezzük egy tálcára, kenjük meg a krém felével, majd folytassuk a rétegezést a maradék lapokkal és krémmel. Az utolsó lapot is kenjük meg krémmel és szórjuk meg durvára vágott dióval.
Hűtés: A Marlenkát fóliával lefedve tegyük a hűtőbe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás: Tálalás előtt vágjuk fel kockákra vagy háromszögekre.
Ez a recept nemcsak ízletes, hanem látványos desszert is, amely bármilyen ünnepi alkalomra tökéletes választás!
Jó étvágyat a finomsághoz!