Temesvári tokány

temesvári tokány

A temesvári tokány egy hagyományos erdélyi étel, amely gazdag ízvilágával és laktató jellegével hódítja meg a gasztronómák szívét. Az étel alapját általában sertés-, marha- vagy szárnyashús képezi, amit füstölt szalonnával, zöldségekkel és fűszerekkel kombinálnak. A tokányt jellemzően tejfölös habarással sűrítik, ami különösen krémessé és ízletessé teszi az ételt.

Hozzávalók:

  • 150 g füstölt szalonna
  • ½ db tv-paprika
  • ½ db paradicsom
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 600 g pulyka felsőcomb filé
  • só, bors
  • 300 g sárgahüvelyű zöldbab
  • 1 ek finomliszt
  • 120 g tejföl
  • 100 g habtejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. A szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk és kisütjük a zsírját egy lábasban.
  2. A paprikát és paradicsomot rátesszük a lábasba a vágott felével lefelé, és lepirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát, és megdinszteljük.
  4. 50 ml vizet öntünk hozzá, felforraljuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával.
  5. Hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykacombot, megsózzuk, megborsozzuk.
  6. A zöldbabot is belerakjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje.
  7. Behabarjuk liszttel és tejföllel, tejszínnel dúsítjuk.
  8. Frissen aprított petrezselyemmel ízesítjük, és 2-3 percig forraljuk.

Galuska

A galuskához:

  • 220 ml víz
  • 1 tojás
  • 400 g finomliszt
  • 1 ek étolaj

A galuskát úgy készítjük, hogy a vizet, tojást és sót elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leöblítjük és olajjal elkeverjük.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Jó étvágyat kívánunk a finom ételhez!