A házi ravioli elkészítése szórakoztató és ízletes élmény. Az alábbi recept egy klasszikus darált húsos töltelékkel készült raviolit mutat be, de a tészta alapja más töltelékekkel is variálható, például spenóttal és ricottával.
Hozzávalók (3-4 személyre)
A tésztához:
- 300 g finomliszt
- 3 db tojás
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 150 g darált hús (sertés vagy marha)
- 150 ml passzírozott paradicsom
- 1 db hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál oregánó
- Só és bors ízlés szerint
- Olívaolaj a sütéshez
Elkészítési lépések
1. Tészta elkészítése:
- A lisztet szitáld egy tálba, majd a közepébe alakíts mélyedést.
- Üsd bele a tojásokat, sózd meg, majd morzsold el őket a liszttel.
- Add hozzá az olívaolajat és a vizet, majd gyúrd össze a tésztát simára.
- Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben körülbelül 30 percig.
2. Töltelék készítése:
- Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és pirítsd üvegesre.
- Tedd bele a zúzott fokhagymát, és pirítsd egy percig.
- Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és fűszerezd bazsalikommal és oregánóval. Süssd fehéredésig.
- Öntsd fel a passzírozott paradicsommal, és főzd alacsony lángon körülbelül 10 percig.
3. Ravioli formázása:
- A pihentetett tésztát oszd négy gombócra. Az első gombócot nyújtsd ki vékonyra lisztezett felületen.
- Az alsó részére halmozz egymás mellé kis adagokat a töltelékből (kb. 1 teáskanálnyi).
- Kend meg a közeiket vízzel, majd hajtsd rá a tészta tetejét.
- A töltelékek közti részeket lapogasd le, majd vágd ki raviolikra derelyevágóval vagy késsel.
4. Főzés:
- A kész raviolikát forró, sós vízben főzd ki. Amikor feljönnek a víz tetejére, főzd még 2-3 percig.
5. Tálalás:
- Tálald házi gombás szósszal.
Ez a házi ravioli recept remek lehetőség arra, hogy saját ízlésed szerint variáld a tölteléket, így mindig új élményekkel gazdagodhatsz!