Töltött sült krumpli

Töltött sült krumpli

A töltött sült krumpli egy igazán laktató és sokoldalú étel, amely bármelyik étkezés fénypontjává válhat. Ez a recept tökéletesen ötvözi a ropogósra sült burgonya héját és a krémes, ízletes tölteléket, amely tele van sajt, bacon és fűszerek gazdag ízével. A töltött sült krumpli egyszerre lehet főétel és köret, és bármilyen alkalomra tökéletes választás, legyen az egy családi vacsora vagy egy baráti összejövetel.

A burgonya az egyik legkedveltebb alapanyag a konyhában, hiszen számtalan módon elkészíthető, és mindig ízletes marad. A töltött sült krumpli receptje különösen népszerű, mert könnyen variálható a hozzávalók és fűszerek tekintetében, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő verziót. Az alap receptünkben a sajtos-baconos töltelék kerül a középpontba, amelyet a vaj és a tejföl tesz még krémesebbé és gazdagabbá.

A recept elkészítése egyszerű és nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot, így bárki bátran nekiláthat. Az előkészületek után a sütő végzi a munka nagy részét, és az eredmény egy ínycsiklandó, aranybarnára sült, töltött burgonya lesz, amely mindenkit lenyűgöz majd az asztalnál. Legyen szó egy hétköznapi vacsoráról vagy egy különleges alkalomról, ez a töltött sült krumpli biztosan sikeres választás lesz.

Hozzávalók:

  • 4 nagy méretű burgonya
  • 200 g reszelt sajt (cheddar, mozzarella vagy más kedvenc sajt)
  • 100 g bacon vagy sonka, apróra vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 100 ml tejföl
  • 50 g vaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Friss snidling vagy petrezselyem, apróra vágva (díszítéshez)

Elkészítés:

  1. Előkészítés:
    • Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
    • A közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk. Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
  2. Sütés:
    • A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
    • Egy ecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk sós étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon. A krumplik tetejét is megsózzuk.
    • A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a krumplikat puhára sütjük. A sütési idő kb 35-40 perc, de függ a krumplik nagyságától és a bevágások sűrűségétől is.
  3. Végső sütés:
    • A sütés vége felé a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk.
    • Szórd meg a töltött burgonyákat egy kevés reszelt sajttal, és tedd vissza a sütőbe. Süsd további 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára sül a tetején.

Tálalás:

    • Vedd ki a sütőből, és szórd meg apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel. Azonnal tálald.

Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom. Salátával kínáljuk.  A töltött sült krumpli laktató és ízletes étel, amely kiválóan alkalmas főételnek vagy köretnek.

Jó étvágyat!