Bácskai rizses hús

Bácskai rizses hús

A bácskai rizses hús egy igazi klasszikus a délvidéki magyar konyhában, melyet húsos, fűszeres ízek és a rizs krémes állaga tesz különlegessé. Ez az étel nemcsak ízletes, hanem könnyen elkészíthető is, így ideális választás mindennapi ebédre vagy vacsorára. A recept hagyományosan sertéshúsból készül, amit apróra vágva és fűszerekkel ízesítve párolunk meg zöldségekkel és rizzsel együtt.

A bácskai rizses hús egy hagyományos, ízletes étel, melyet a Vajdaságban és a bácskai vidéken készítenek. Íme a recept lépései:

Hozzávalók:

  • 500 g sertéshús (pl. lapocka vagy comb)
  • 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy préselve
  • 1 közepes zöldpaprika, apróra vágva
  • 1 közepes paradicsom, apróra vágva vagy hámozott paradicsomkonzerv (opcionális)
  • 1 csésze rizs
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1-2 csipet őrölt kömény
  • 1 liter húsleves vagy víz (kb. annyi, hogy ellepje az összes hozzávalót)

Elkészítés:

  1. Hús előkészítése:
    • A sertéshúst vágd kisebb kockákra.
    • Forrósítsd fel a zsírt vagy olajat egy nagy lábasban, majd pirítsd meg benne a húskockákat, amíg szép barna színűek lesznek.
  2. Zöldségek hozzáadása:
    • Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsd együtt a hússal, amíg üveges lesz.
    • Keverd hozzá a fokhagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot (ha használsz).
  3. Fűszerek és rizs hozzáadása:
    • Szórj rá pirospaprikát, és keverd össze.
    • Öntsd hozzá a rizst, majd keverd el, hogy a rizs is befedődjön a fűszerekkel és a zöldségekkel.
  4. Főzés:
    • Öntsd fel húslevessel vagy vízzel úgy, hogy ellepje az összes hozzávalót.
    • Adj hozzá egy babérlevelet, sózd, borsozd ízlés szerint, és szórd bele az őrölt köményt.
    • Forrald fel, majd fedő alatt közepes lángon főzd kb. 20-25 percig, vagy amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik.
  5. Készítés vége:
    • Ha szükséges, időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja.
    • Ha elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni néhány percig, majd tálald.

A bácskai rizses hús remek választás, ha valami ízletes, tápláló és könnyen elkészíthető ételt szeretnél az asztalra tenni.

Jó étvágyat kívánok!