Csülökpörkölt

Csülökpörkölt

A csülökpörkölt egy tradicionális magyar étel, melynek elkészítése igazi gasztronómiai élményt nyújt. A recept alapját a sertéscsülök adja, melyet ízes paprikával, vöröshagymával és egyéb aromás fűszerekkel lassú főzés során alakítunk zamatos pörköltté.

A csülökpörkölt sűrű, fűszeres mártása és a hús puhasága teszi különlegessé, mely tökéletes választás hideg téli napokon, de bármikor, amikor egy igazi, tápláló ételre vágyunk. Az alábbiakban részletesen megtalálhatod, hogyan készítheted el ezt a magyaros fogást otthon, lépésről lépésre.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscsülök (egészben, lehetőleg darabolva)
  • 2 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva vagy apróra vágva)
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 evőkanál pirospaprika (fűszeres vagy édes, ízlés szerint)
  • 1-2 babérlevél
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Kb. 500 ml víz vagy húsleves
  • 1-2 közepes zöldpaprika (apró kockákra vágva)
  • 1 közepes paradicsom (apró kockákra vágva)

Elkészítés:

  1.  Egy nagy lábasban hevítsük fel a sertészsírt vagy olajat közepes-halvány tűzön. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább 1-2 percig.
  2. Vegyük le a lábast a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Gyorsan keverjük el, hogy ne égjen meg a paprika, majd azonnal öntsük fel kb. 100 ml vízzel vagy húslevessel, hogy a paprika ne égjen meg.
  3. Adjuk hozzá a csülköt, és pirítsuk néhány percig, amíg minden oldala meg nem pirul.
  4. Öntsük fel a maradék vizet vagy húslevest, majd adjuk hozzá a babérlevelet, sót és borsot ízlés szerint. Keverjük össze alaposan, majd fedjük le a lábast, és főzzük közepes-halvány tűzön kb. 2-2,5 órán keresztül, amíg a csülök puha nem lesz. Időnként keverjük meg, és szükség szerint adjunk hozzá vizet, ha túl sűrű lenne.
  5. Amikor a csülök már majdnem kész, adjuk hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomot. Főzzük még további 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  6. Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk párolt rizzsel, friss kenyérrel vagy galuskával.

Jó étvágyat kívánok!