Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla Milanese

Az olasz konyha gazdag és változatos, tele olyan ínycsiklandó fogásokkal, amelyek egyszerű alapanyagokból és hagyományos módon készülnek. Az Ossobuco alla Milanese egy ilyen ikonikus étel, amelyet gyakran tekintenek az olasz konyha egyik legkülönlegesebb húsételének. A név “ossobuco” jelentése “lyuk a csontban”, amely a fogás alapját, a marhacomb szeletet jelöli, amely körülbelül 2-3 centiméter vastag.

Ez a milánói eredetű étel nemcsak ízletes és tápláló, hanem elkészítése is meglehetősen egyszerű. A recept hagyományosan tartalmaz sárgarépát, szárzellert, vöröshagymát, fokhagymát és paradicsomot, amelyek ízletes szószként szolgálnak a hús mellé. Az Ossobuco elkészítése során a hús lassan fő, így tökéletesen megpuhul, és a szószok összefonódva gazdag ízeket hoznak létre.

A fogás gazdag történelmi hátterével és hagyományos jellegével az Ossobuco alla Milanese méltán népszerű a világ minden táján. Tálalása forró rizzsel, tésztával vagy friss kenyérrel egyaránt kiváló, és garantáltan lenyűgözi a vendégeket a gazdag ízvilágával és az elegáns megjelenésével. Ha szeretnél különleges olasz ételt készíteni, próbáld ki ezt az Ossobuco receptet, amelyet egyszerűen otthon is elkészíthetsz. Legyen ez a fogás a következő ünnepi vagy különleges vacsora központi eleme, és élvezd az ízek kavalkádját az olasz konyha remeke által!

Hozzávalók:

  • 4 marhacomb vagy borjúcomb szelet (kb. 2-3 cm vastag)
  • 2 evőkanál liszt
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 sárgarépa, karikára vágva
  • 2 szárzeller szár, karikára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 babérlevél
  • 250 ml száraz fehérbor
  • 400 ml marhahús alaplé vagy húsleves
  • 400 g konzerv vagy hámozott paradicsom (kockázva)
  • Friss petrezselyem vagy citromhéj a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  1. Mossuk meg és szárítsuk meg alaposan a hússzeleteket. Sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát, majd hempergessük meg a lisztben, hogy mindkét oldalukat befedje a liszt.
  2. Egy nagy lábasban vagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat és a vajat közepes-halvány lángon. Süsse meg a húst mindkét oldalán aranybarnára (kb. 5 percenként). Vegye ki a húst a lábasból, és tegye félre.
  3. A lábasban hagyott zsiradékon dinszteljük meg a vöröshagymát, a sárgarépát és a szárzellert kb. 5 percig, vagy amíg megpuhulnak. Adjuk hozzá a fokhagymát és a babérlevelet, majd pirítsuk még 1-2 percig.
  4. Öntsük hozzá a száraz fehérborot, és forraljuk fel, majd hagyjuk az alkoholt elpárologni (kb. 2-3 perc).
  5. Adjuk hozzá a marhahús alaplevet vagy húslevest, és a paradicsomot a lábasba, majd keverjük össze alaposan.
  6. Visszahelyezzük a hússzeleteket a lábasba, fedjük le, és főzzük alacsony lángon körülbelül 2 órán keresztül, vagy amíg a hús teljesen megpuhul és a szósz besűrűsödik.
  7. Tálaláskor szórjunk friss petrezselymet vagy reszelt citromhéjat a tetejére (opcionális), és kínáljuk az ossobuco-t forró főtt rizzsel, friss kenyérrel vagy tésztafélékkel.

Az Ossobuco alla Milanese egy hagyományos olasz húsétel, amely a Milánó környékéről származik. Ez a lassan főtt marhacomb elképesztően ízletes és laktató, és tökéletes választás egy különleges vacsorához vagy ünnepi alkalmakhoz.

Jó étvágyat!