A balkáni konyha gazdag és ízletes fogásai közül talán az egyik legismertebb és legkedveltebb a Ćevapčići, ami egy hagyományos, grillen sült húspogácsa.
Ez a recept a régió számos országában megtalálható, és népszerűsége az egyszerűségében és a gazdag ízvilágában rejlik. A Ćevapčići tökéletes választás, ha valami ízletes és tápláló ételt keresel, ami könnyen elkészíthető és ideális a baráti összejövetelekre vagy családi vacsorákra.
Hagyományosan a Ćevapčići-t kenyérrel, ajvarral és hagymával tálalják, de természetesen más köretekkel is remekül párosítható. Kövesd az alábbi receptet, hogy otthon elkészíthesd ezt a balkáni kulináris csemegét!
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 500 g darált sertéshús
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál só
- Friss petrezselyem vagy koriander, apróra vágva
- Olaj a sütéshez
- Friss kenyér vagy lapos kenyér a tálaláshoz
- Ajvár (paprikakrém) és kis tálka joghurt a köretként
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a darált marhahúst, sertéshúst, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, őrölt pirospaprikát, fekete borsot, sót és friss petrezselymet vagy koriandert. Alaposan dolgozzuk össze az összetevőket, hogy jól összekeveredjenek és összetapadjanak.
- Formázzunk kis hengereket vagy húspogácsákat az elkészített húskeverékből. A hosszúságuk legyen körülbelül 7-8 centiméter, és a vastagságuk legyen egyenletes, körülbelül 2-3 centiméter.
- Melegítsünk fel egy grillserpenyőt közepes lángon, majd kenjünk meg egy kevés olajjal. Amikor a serpenyő jól felmelegedett, helyezzük rá a Ćevapčići húspogácsákat.
- Süssük a húspogácsákat mindkét oldalukon aranybarnára és ropogósra, kb. 5-6 percig mindkét oldalon.
- Tálaljuk friss kenyérrel vagy lapos kenyérrel, és kínáljunk mellé ajvárt (paprikakrémet) és joghurtot köretként.
A Ćevapčići egy igazi balkáni csemege, melyet legtöbbször friss kenyérrel és ajvárral tálalnak.
Jó étvágyat!