Ćevapčići

Ćevapčići

A balkáni konyha gazdag és ízletes fogásai közül talán az egyik legismertebb és legkedveltebb a Ćevapčići, ami egy hagyományos, grillen sült húspogácsa.

Ez a recept a régió számos országában megtalálható, és népszerűsége az egyszerűségében és a gazdag ízvilágában rejlik. A Ćevapčići tökéletes választás, ha valami ízletes és tápláló ételt keresel, ami könnyen elkészíthető és ideális a baráti összejövetelekre vagy családi vacsorákra.

Hagyományosan a Ćevapčići-t kenyérrel, ajvarral és hagymával tálalják, de természetesen más köretekkel is remekül párosítható. Kövesd az alábbi receptet, hogy otthon elkészíthesd ezt a balkáni kulináris csemegét!

Hozzávalók:

  • 500 g darált marhahús
  • 500 g darált sertéshús
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál só
  • Friss petrezselyem vagy koriander, apróra vágva
  • Olaj a sütéshez
  • Friss kenyér vagy lapos kenyér a tálaláshoz
  • Ajvár (paprikakrém) és kis tálka joghurt a köretként

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a darált marhahúst, sertéshúst, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, őrölt pirospaprikát, fekete borsot, sót és friss petrezselymet vagy koriandert. Alaposan dolgozzuk össze az összetevőket, hogy jól összekeveredjenek és összetapadjanak.
  2. Formázzunk kis hengereket vagy húspogácsákat az elkészített húskeverékből. A hosszúságuk legyen körülbelül 7-8 centiméter, és a vastagságuk legyen egyenletes, körülbelül 2-3 centiméter.
  3. Melegítsünk fel egy grillserpenyőt közepes lángon, majd kenjünk meg egy kevés olajjal. Amikor a serpenyő jól felmelegedett, helyezzük rá a Ćevapčići húspogácsákat.
  4. Süssük a húspogácsákat mindkét oldalukon aranybarnára és ropogósra, kb. 5-6 percig mindkét oldalon.
  5. Tálaljuk friss kenyérrel vagy lapos kenyérrel, és kínáljunk mellé ajvárt (paprikakrémet) és joghurtot köretként.

A Ćevapčići egy igazi balkáni csemege, melyet legtöbbször friss kenyérrel és ajvárral tálalnak.

Jó étvágyat!