Sacher-torta – A klasszikus recept

Sacher-torta

A Sacher-torta nem csupán egy finom desszert, hanem Bécs egyik ikonikus gasztronómiai kincse. A csokoládé és a sárgabaracklekvár harmonikus ízei, a puha piskóta és a fényes csokoládébevonat elvarázsolják az ízlelőbimbókat, és garantáltan lenyűgözik a vendégeket.

Ez a recept a klasszikus Sacher-torta elkészítését mutatja be, lépésről lépésre, hogy Ön is otthonába varázsolhassa a bécsi kávéházak hangulatát. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a recept elkészítése sem bonyolult, bár némi türelmet és precizitást igényel.

A Sacher-torta tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra, desszertként egy finom ebéd után, vagy akár csak egy kényeztető vasárnapi délutánra. Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer elkészíti ezt a tortát, az a kedvence lesz!

Készítse el Ön is ezt a legendás desszertet, és élvezze a bécsi ízek varázsát a saját otthonában!

Hozzávalók:

A tortához:

  • 15 dkg vaj
  • 7.5 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 7 dkg kristálycukor
  • 15 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalom)
  • 15 dkg liszt
  • 0.5 dkg sütőpor

A csokoládébevonathoz:

  • 20 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalom)
  • 5 dkg vaj
  • 5 ek forró víz

Eszközök:

  • Tortaforma (20-22 cm átmérő)
  • Robotgép vagy habverő
  • Tűzálló tál
  • Kis lábas

Elkészítés:

  1. A torta elkészítése: A vajat a porcukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egyesével hozzáadjuk a vajas keverékhez, és tovább keverjük.

  2. A fehérjét a vaníliás cukorral és a kristálycukorral kemény habbá verjük. Óvatos mozdulatokkal a tojássárgás keverékbe forgatjuk.

  3. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A lisztet és a sütőport összeforgatjuk, majd a kakaós masszával együtt a tojásos keverékbe forgatjuk.

  4. A masszát a kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a sütést.

  5. A kész tortát rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

  6. A csokoládébevonat elkészítése: Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A vajat hozzáadjuk, és simára keverjük. Végül a forró vizet apránként hozzákeverjük, amíg a bevonó massza fényes és sűrű nem lesz.

  7. A torta bevonása: A kihűlt tortát egy tálra helyezzük. A langyos csokoládébevonattal leöntjük a tetejét, majd spatulával elsimítjuk az oldalán is. Hagyjuk teljesen megdermedni a csokoládét.

  8. Tálalás: A Sacher-tortát felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Tippek:

  • A Sacher-torta tésztája meglehetősen tömör. Ha könnyedebb állagot szeretnénk elérni, akkor a tojásfehérjéből vert habból kevesebbet forgassunk a masszába.
  • A csokoládébevonatot hűtőben rövid ideig (kb. 10 perc) megdermedhetjük, így könnyebb lesz a torta bevonása.
  • A Sacher-torta mellé kínálhatunk tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.

Jó étvágyat!