A Sacher-torta nem csupán egy finom desszert, hanem Bécs egyik ikonikus gasztronómiai kincse. A csokoládé és a sárgabaracklekvár harmonikus ízei, a puha piskóta és a fényes csokoládébevonat elvarázsolják az ízlelőbimbókat, és garantáltan lenyűgözik a vendégeket.
Ez a recept a klasszikus Sacher-torta elkészítését mutatja be, lépésről lépésre, hogy Ön is otthonába varázsolhassa a bécsi kávéházak hangulatát. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a recept elkészítése sem bonyolult, bár némi türelmet és precizitást igényel.
A Sacher-torta tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra, desszertként egy finom ebéd után, vagy akár csak egy kényeztető vasárnapi délutánra. Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer elkészíti ezt a tortát, az a kedvence lesz!
Készítse el Ön is ezt a legendás desszertet, és élvezze a bécsi ízek varázsát a saját otthonában!
Hozzávalók:
A tortához:
- 15 dkg vaj
- 7.5 dkg porcukor
- 6 db tojás
- 1 dkg vaníliás cukor
- 7 dkg kristálycukor
- 15 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalom)
- 15 dkg liszt
- 0.5 dkg sütőpor
A csokoládébevonathoz:
- 20 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalom)
- 5 dkg vaj
- 5 ek forró víz
Eszközök:
- Tortaforma (20-22 cm átmérő)
- Robotgép vagy habverő
- Tűzálló tál
- Kis lábas
Elkészítés:
A torta elkészítése: A vajat a porcukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egyesével hozzáadjuk a vajas keverékhez, és tovább keverjük.
A fehérjét a vaníliás cukorral és a kristálycukorral kemény habbá verjük. Óvatos mozdulatokkal a tojássárgás keverékbe forgatjuk.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A lisztet és a sütőport összeforgatjuk, majd a kakaós masszával együtt a tojásos keverékbe forgatjuk.
A masszát a kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a sütést.
A kész tortát rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.
A csokoládébevonat elkészítése: Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A vajat hozzáadjuk, és simára keverjük. Végül a forró vizet apránként hozzákeverjük, amíg a bevonó massza fényes és sűrű nem lesz.
A torta bevonása: A kihűlt tortát egy tálra helyezzük. A langyos csokoládébevonattal leöntjük a tetejét, majd spatulával elsimítjuk az oldalán is. Hagyjuk teljesen megdermedni a csokoládét.
Tálalás: A Sacher-tortát felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
- A Sacher-torta tésztája meglehetősen tömör. Ha könnyedebb állagot szeretnénk elérni, akkor a tojásfehérjéből vert habból kevesebbet forgassunk a masszába.
- A csokoládébevonatot hűtőben rövid ideig (kb. 10 perc) megdermedhetjük, így könnyebb lesz a torta bevonása.
- A Sacher-torta mellé kínálhatunk tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.
Jó étvágyat!